Konfitura z żurawin i orzechów włoskich z korzennymi przyprawami jest wyrafinowanym dodatkiem do dań z mięsa, ryb oraz do sosów. Jej aromat i smak są trudne do opisania.
Składniki:
- 1kg owoców żurawiny,
- 1 szk. orzechów włoskich,
- 1,5 kg cukru,
- 2 szk. wody,
- goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz lub imbir do smaku.
Sposób przygotowania:
Żurawiny blanszujemy (na chwilę zanurzamy we wrzątku), obrane orzechy włoskie gotujemy
w wodzie przez 25-30 min i przecedzamy. Żurawiny i orzechy wsypujemy do wrzącego syropu, przygotowanego z 1,5 kg cukru i 2 szk. wody pozostałej z blanszowania owoców. Żurawinę i orzechy dusimy w syropie aż całość zgęstnieje, pod koniec dodajemy wanilię i goździki. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, natychmiast je zamykamy i dla pewności pasteryzujemy, 5-10 min.