Konfitura z żurawin z dodatkiem włoskich orzechów

Konfitura z żurawin i orzechów włoskich z korzennymi przyprawami jest wyrafinowanym dodatkiem do dań z mięsa, ryb oraz do sosów. Jej aromat i smak są trudne do opisania.

Składniki:

  • 1kg owoców żurawiny,
  • 1 szk. orzechów włoskich,
  • 1,5 kg cukru,
  • 2 szk. wody,
  • goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz lub imbir do smaku.

Sposób przygotowania:

Żurawiny blanszujemy (na chwilę zanurzamy we wrzątku), obrane orzechy włoskie gotujemy
w wodzie przez 25-30 min i przecedzamy. Żurawiny i orzechy wsypujemy do wrzącego syropu, przygotowanego z 1,5 kg cukru i 2 szk. wody pozostałej z blanszowania owoców. Żurawinę i orzechy dusimy w syropie aż całość zgęstnieje, pod koniec dodajemy wanilię i goździki. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, natychmiast je zamykamy i dla pewności pasteryzujemy, 5-10 min.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: theartofbeingperfect.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także