Konfitura z wiśni

Konfitura ta jest świetnym dodatkiem do ciast, kremów, gofrów, drożdżówek czy kanapek. Owoce przeznaczone do przetworów powinny być zdrowe, dojrzałe i świeże.

Składniki:

  • Wiśnie i cukier w proporcjach 1:1

Sposób przygotowania:

Umyte i wydrylowane wiśnie, przekładamy do płaskiego naczynia z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce, na kilka godzin, by puściły sok. Wiśnie, dusimy we własnym soku, na bardzo małym ogniu. Można też kilkukrotnie zagotowywać je i odstawiać z ognia, by odparowały wodę. Pianę, która powstaje na wierzchu zdejmujemy drewnianą łyżką. Gdy wiśnie staną się szkliste, a woda odparuje i sok zagęści się, możemy razem z syropem przekładać je do wyparzonych słoiczków, które pasteryzujemy przez 5-10 min.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: Konfitura z wiśni

Zobacz także