Konfitura z pigwy

Taka surowa konfitura jest zdrowa, ma bardzo dużo witaminy C i jest pysznym dodatkiem do jesiennej i zimowej herbatki.

Z powodzeniem zastępuje cytrynę
a nawet wielu twierdzi, że jest od niej smaczniejsza. Owoc pigwy jest bogaty
w pektyny, więc po dodaniu cukru
i rozdrobnieniu, robi się z niego galaretka.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 2-4 szklanek cukru.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe owoce pigwy, należy dokładnie umyć, podzielić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce rozdrobnić miksując lub przepuszczając przez maszynkę do mięsa.
Do powstałej masy dodajemy cukier i odstawiamy całość na 12 godzin lub na noc. W zasadzie do konfitury dodaje się cukier w proporcji 1:1, czyli tyle cukru ile ważą owoce po obraniu, jednak dla mnie tego rodzaju konfitury są zbyt słodkie i dodaję 2 szklanki cukru na kilogram obranych owoców.
Następnego dnia, gdy owoce pigwy przesypane cukrem puszczą sok, masę mieszamy, sprawdzamy czy cały cukier rozpuścił się równomiernie i przekładamy konfiturę do niedużych, wcześniej wyparzonych słoików.
Słoiki po zamknięciu pasteryzuje się około 15min

Oceń artykuł
2,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: shekiazerbaijan.blogspot.com

Zobacz także