Kompost jest najlepszym nawozem naturalnym, odpowiednim dla każdej rośliny. To przykład wykorzystania naturalnych procesów i bogactw przyrody na korzyść człowieka.
Wszystko, co w ogrodzie czy na polu wyrasta, z czasem zamiera, rozkłada się i staje budulcem dla czegoś nowego. Proces "odzyskiwania surowców" natura zna od zawsze.
Kompostowniki dawniej i dziś
Dawniej nie budowano specjalnych kompostowników, tylko pryzmy kompostowe. Resztki roślinne były przechowywane bezpośrednio na ziemi w jednym miejscu ogrodu. To rozwiązanie nie sprawdza się w dzisiejszych ogrodach, ponieważ zajmuje dużo miejsca, a poza tym, kompost wymaga przerzucenia, co najmniej raz w roku, co w przypadku pryzmy jest niewygodne. Bardziej estetycznym i praktycznym rozwiązaniem są pojemniki nazywane kompostownikami, które mieszczą się na powierzchni od ok. metra kwadratowego.
Przeczytaj: Zastosowanie nawozów zielonych
Termokompostowniki
Bardzo praktyczne, choć kosztowne są termokompostowniki – specjalne pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego. Między ich ściankami znajduje się warstwa izolacyjna, która zatrzymuje ciepło wewnątrz pojemnika. Przyspiesza to proces fermentacji i rozkładu roślin. Kompost przechowywany w takim pojemniku jest gotowy do użycia w ogrodzie po dziewięciu miesiącach. Termokompostowniki są pojemnikami zamkniętymi, co pozwala ograniczyć wydobywanie się z niego przykrych zapachów, jakie wydzielają się podczas powstawania kompostu. Tańszym rozwiązaniem na samodzielną produkcję kompostu, jest zbudowanie pojemnika na kompost z drewna lub cegły.
Z czego powstaje kompost
Produkcja kompostu jest najbardziej ekologicznym sposobem na uzyskanie zdrowego i bardzo wartościowego nawozu organicznego. Do produkcji kompostu możemy użyć; skoszonej trawy, słomy, liści, które zgrabimy z trawnika, chwastów, ściętych resztek bylin, ale również rozdrobnionych gałęzi z żywopłotu, popiołu drzewnego czy wiórów drzewnych. Na kompostownik możemy też wyrzucić wszystkie spożywcze odpady kuchenne oraz odchody kurze, końskie czy krowie.
Z wszystkich składników uzyskujemy dla naszego ogrodu wilgotną, żyzną i gruzełkowatą glebę zapachu ściółki leśnej.
Co to jest kompost?
Kompost jest najlepszym nawozem, ponieważ zawiera wszystkie, potrzebne roślinom minerały oraz zwiększa w glebie ilość pożytecznych mikroorganizmów. Zawiera także próchnicę, która znacznie poprawia strukturę gleby, dzięki czemu ziemia jest pulchna i przewiewna, a jednocześnie przepuszcza wodę. Dojrzały kompost można stosować do zasilania każdego rodzaju roślin. Warto zrobić go samemu. W ogrodnictwie biodynamicznym uważa się nawet, że do kompostowania należy przeznaczać tylko odpadki pochodzące z własnego ogrodu i z własnej kuchni.
Warto przeczytać: Jak mieć piękny ogród bez wysiłku
Ostatnio stosuje się też do zasilania roślin preparaty zawierające wermikompost (biohumus). Jest to odmiana kompostu, czyli nawóz powstający z resztek organicznych przerobionych przez dżdżownice kalifornijskie. Ma on wszystkie potrzebne roślinom składniki pokarmowe, wzbogacone o enzymy i mikroorganizmy, pochodzące z metabolizmu dżdżownic, które poprawiają kondycję gleby.
Cyperus
brawo, i to jest ekologiczne myślenie! Segregując śmieci warto pamiętać o organicznych odpadkach, które mogą przejść "naturalny recycling" - oczywiście w domach z ogródkiem, bo w bloku to jednak gorszy pomysł )
dachyonline
Nawet na niewielkiej działce powstaje dużo odpadów, z których można zrobić kompost, kompostowniki są bardzo w tym przydatne
http://www.dachyonline.pl/index.php?k10 ... postowniki
irena.pak
nie wyobrażam sobie ogrodu bez kompostu. Kompostownik schowany za krzakami w tylnej części ogrodu jest prawie niewidoczny, a nawóz - bardzo dobry, darmowy i ekologiczny
Kaziks32
A co powiecie na domowe kompostowniki? Ponoć istnieje możliwość tworzenia kompostu we własnej kuchni, z odpadków organicznych które powstają w naszych domach. Według informacji jakie znalazłem, specjalne rozwiązania techniczne zapobiegają wydzielaniu się nieprzyjemnego zapachy w kuchni Przyznaję się, że sam jeszcze nie stosowałem, ale szukając informacji o kompostowniku do ogrodu znalazłem info o tym http://www.kreocen.pl/kreowskaz/2013/wrzesien.html Osobiście mam obiekcję na pozostawienie resztek obiadowych na swobodny rozkład w kuchni no ale...
Moldaw
Przyjrzałem się tym kompostownikom, o których mówiłeś i nie wyobrażam sobie użytkowania tego w mieszkaniu. wyobraźcie sobie otwarcie pojemnika na środku kuchni i zapach rozchodzący się po wszystkich pomieszczeniach. No chyba że ktoś ma dom jednorodzinny i kawałek ogródka, ale wtedy może mieć normalny kompostownik
Może wy macie jakiś argumenty ZA bo jak na razie nie jestem przekonany do takich rozwiązań?