Sałatka jest apetycznie kolorowa dzięki warzywom wchodzącym w jej skład. Co najważniejsze, jest to potrawa, która zawsze smakuje wszystkim gościom i domownikom.
Składniki na 4 porcje:
- 1 brokuł,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 czerwona papryka,
- 10 dag szynki w plasterkach,
- 4 łyżki majonezu,
- sól, cukier i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Podzielony na różyczki brokuł gotujemy na parze lub krótko 2-3 min we wrzącej, osolonej wodzie. Osączamy go na sicie i pozostawiamy by ostygł. W tym czasie do miski wrzucamy osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pokrojoną w słupki szynkę. Do reszty składników dokładamy przestudzone brokuły i całość łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie jest gotowa do podania.