Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Kto nie lubi knedli ze śliwkami? Ich przygotowanie wcale nie jest trudne - sprawdźcie sami.

Składniki:

  • ½  kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • śliwki (ok.12 węgierek),
  • kwaśna śmietana i cukier.

Sposób przygotowania:

Ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki mielimy lub miksujemy, dodajemy do nich całe jako, sól i tyle mąki ile trzeba by zagnieść ciasto, które nie lepi się do rąk.Na oprószonej mąką stolnicy, formujemy z ciasta podłużny wałek, kroimy go na 2 cm plastry. Każdy z plastrów rozwałkowujemy na mały okrągły placuszek na środek kładziemy połówkę śliwki, zaklejamy i zwijamy w kulkę. Tak przygotowane knedelki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i podajemy jeszcze gorące z  kwaśną śmietaną i cukrem lub jogurtem waniliowym.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: acatinthekitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także