Mało znany przepis na danie obiadowe na słodko. Polecam zwłaszcza mamom niejadków.
Składniki:
- 1 i ½ szk. mąki,
- 2 całe jajka,
- ½ szk. mleka,
- 4-5 jabłek - 30 dag,
- 2-3 łyżki masła,
- cukier, sól, cynamon do smaku.
Sposób przygotowania:
W misce rozmieszać mąkę, jajka, mleko, szczyptę soli i 2-3 łyżki wody, na jednolitą, niezbyt gęstą masę. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką, mocno wyrabiać ciasto, aby weszło w nie dużo powietrza. Jabłka umyć, obrać oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Masę jabłkową dodać do ciasta i dobrze wymieszać. W tym czasie
w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą, metalową łyżkę najpierw maczamy w gorącej wodzie
a następnie nabieramy nią małe porcje ciasta i kładziemy je na wrzącą wodę. Kluski powinny po 1-2 minutach wypłynąć na powierzchnię wody. Gotujemy je tak jeszcze 2-3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem i cynamonem, lub z surówką
z jabłka i marchewki.