Kluski kładzione z jabłkami

Kluski kładzione z jabłkami

Mało znany przepis na danie obiadowe na słodko. Polecam zwłaszcza mamom niejadków.

jabłkaSkładniki:

  • 1 i ½ szk. mąki,
  • 2 całe jajka,
  • ½ szk. mleka,
  • 4-5 jabłek - 30 dag,
  • 2-3 łyżki masła,
  • cukier, sól, cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

W misce rozmieszać mąkę, jajka, mleko, szczyptę soli i 2-3 łyżki wody, na jednolitą, niezbyt gęstą masę. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką, mocno wyrabiać ciasto, aby weszło w nie dużo powietrza. Jabłka umyć, obrać oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Masę jabłkową dodać do ciasta i dobrze wymieszać. W tym czasie
w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą, metalową łyżkę najpierw maczamy w gorącej wodzie
a następnie nabieramy nią małe porcje ciasta i kładziemy je na wrzącą wodę. Kluski powinny po 1-2 minutach wypłynąć na powierzchnię wody. Gotujemy je tak jeszcze 2-3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem i cynamonem, lub z surówką
z jabłka i marchewki.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także