Składniki na 20-26 pulpecików:
- ½ kg chudego mielonego mięsa,
- ½ szk. ryżu,
- cebula,
- jajko,
- tarta bułka,
- natka pietruszki duży pęczek,
- marchewka,
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku,
- 2-3 łyżki oleju,
- 2-3 łyżki mąki,
- ½ szk. śmietany.
Sposób przygotowania:
Ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem, połową pęczka drobno posiekanej natki pietruszki, cebulą i marchewką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest taka konieczność, dodajemy do masy odrobinę tartej bułki. Z masy, formujemy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. W płaskim rondlu lub w patelni z przykrywką, zagotowujemy 1-1,5 litra wody i gdy zacznie wrzeć, wrzucamy na nią ostrożnie pulpety i gotujemy około 10-15 minut w osolonej wodzie. Ugotowane pulpety wyjmujemy z wody. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mąkę, przesmażamy ją, by powstała jasna zasmażka i energicznie mieszając, łączymy ją z wywarem, w którym gotowały się pulpety. Powinien nam powstać dość gęsty jednolity sos, do którego wrzucamy, drugą cześć pęczka drobno posiekanej natki pietruszki i wlewamy śmietanę. Sos doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, wrzucamy do niego pulpety, zagotowujemy je i gorące danie podajemy na stół. Pulpety świetnie smakują podane z groszkiem i marchewką.