Kiszony kalafior

Zastanawiacie się, jak poza zamrożeniem, można przechować kalafiory na zimę. Można je kisić, co nie jest tak powszechne jak kiszenie kapusty czy ogórków. Oto przepis na kiszone kalafiory.

kiszony kalafiorSkładniki:

  • kalafior,
  • 2-4 ząbków czosnku,
  • strączek papryczki chili,
  • łyżka soli,
  • koper z nasionami.

Sposób przygotowania:

Oczyszczony i dokładnie umyty kalafior podzielić na spore różyczki. Ułożyć dość ściśle w wyparzonych słoiczkach. Dorzucić do każdego słoika 2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka plasterków chili. W między czasie zagotować litr wody z dużą łyżką soli i gorącą solanką zalewać słoiki, tak by solanka zakryła całkowicie warzywa. Słoiki należy niezwłocznie zamknąć. Kiszone kalafiory są gotowe po około 14 dniach.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: examiner.com

Polecamy Ci również

Zobacz także