Kiszone ogórki wg przepisu dziadka Miecia

Kiszone ogórki wg przepisu dziadka Miecia

kiszone ogórkiSkładniki na 4 słoiki litrowe:

  • 2 kg ogórków,
  • 8 gałązek kopru z nasionami,
  • 8 ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu 10 cm,
  • 4 łyżki soli,
  • 3-4 litry wody.

Sposób przygotowania:

Słoiki myjemy i wyparzamy na dno każdego wyparzonego słoika, wkładamy gałązkę kopru z nasionami. Nieduże, świeże ogórki myjemy w zimnej wodzie, a następnie układamy bardzo ściśle, „dopychamy" w słoikach (nie mogą po zalaniu wodą wypływać). Pomiędzy ogórki wkładamy po dwa ząbki czosnku, obrany ze skórki i pokrojony wzdłuż na kilka części korzeń chrzanu, a na górę drugą gałązkę kopru z nasionami. W garnku zagotowujemy wodę z solą i jeszcze wrzącą zalewamy ogórki. Słoiki natychmiast zakręcamy. Tak przygotowane kiszone ogórki będą przez całą zimę twarde i chrupiące, a ich smak intensywny i korzenny.

Oceń artykuł
4,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: polish-gourmet.net

Polecamy Ci również

Zobacz także