Kawa w doniczce. Jak uprawiać i pielęgnować kawę

2
Kawa
Kawa jest piękną rośliną, dlatego warto ją mieć w doniczce. W sprzyjających warunkach możemy się nawet doczekać owoców.

Każdy miłośnik kawy z pewnością chciałby mieć w domu własne, kawowe drzewko. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie marzenie zrealizować, gdyż niemal wszystkie, większe markety ogrodnicze oferują takie kawowe cudeńka w doniczkach.

Kawa w doniczce – egzotyczna ozdoba mieszkania

Kawę z powodzeniem uprawiać w mieszkaniu, choć nie ma co liczyć na obfite zbiory nasion. Wprawdzie jeśli będziemy mieć szczęście i trafimy na roślinę otrzymaną z sadzonki lub rozmnażaną za pomocą szczepienia, dość szybko (czasami już po 2-3 latach) możemy doczekać się kwiatów, a nawet czerwonych owoców, ale rośliny uzyskane z nasion, raczej nie prędko nam zakwitną i zaowocują (nawet po 10 latach lub wcale).

Nie zmienia to jednak faktu, że kawę warto mieć w domu choćby dlatego, że będzie stanowić ciekawy, egzotyczny akcent dekoracyjny naszego mieszkania.

Poznaj też: Egzotyczny owoc cytron, zwany cedratem i dowiedz się, co z nim zrobić

Kawowiec

W naturze kawa jest niedużym drzewem, ale w doniczkach osiąga mniejsze rozmiary, są także odmiany karłowe.

Vandelinodias - pixabay.com
Zielone nasiona kawy

Kawa zaczyna owocować po kilku latach - w zależności, czy był uprawiana z sadzonki czy nasiona - jest to od 2-3 do nawet 10 lat.

LoggaWiggler - pixabay.com
Owoce kawy

Dojrzewając owoce kawy przybierają czerwony kolor.

StockSnap - pixabay.com
Kwiat kawy

Kwiaty kawy wyglądają bardzo ładnie, a w dodatku pięknie pachną.

Tauflik - pixabay.com
Gałązka kawowca

Z czasem dolna część drzewka kawy będzie się ogałacać z liści. Ale w doniczce można posadzić rośliny okrywowe, które osłonią pień.

Vandelinodias - pixabay.com
Uprawa kawy

Pamiętajmy, że kawa wymaga lekko kwaśnego podłoża. Dlatego trzeba dać jej odpowiednią ziemią i nie można stosować nawozów z dodatkiem wapnia.

Zesty - pixabay.com

Kupujemy sadzonkę kawy… i co dalej?

Kawy sprzedawane w marketach to zwykle kawy arabskie, będące jednym z kilkudziesięciu gatunków kaw należących do rodzaju kawowiec. Rośliny w doniczkach mają na ogół postać kępy zielonych, gęsto ulistnionych, wzniesionych pędów, ale trzeba pamiętać, że to nie jest ich naturalna postać, dlatego długo takie nie pozostaną.

W naturze kawowce tworzą pojedyncze, duże, mocno rozgałęzione krzewy, osiągające nawet ponad 5-6 m wysokości, dlatego gęsta kępka kilkunastu sadzonek, upchniętych w małej doniczce raczej nie będzie się dobrze rozwijać. Kiedy więc rośliny trochę podrosną, warto je przesadzić, wykorzystując do tego celu próchniczą ziemię o lekko kwaśnym odczynie pH.

Sprawdź: Jak samemu wyhodować mango i jak o nie dbać

Drzewka kawowe średnie i małe

W uprawie doniczkowej kawy nie rosną tak duże jak w swoim naturalnym środowisku, ale trzeba liczyć się z tym, że mogą osiągać nawet ok. 1,5-2 m wys., dlatego potrzebują dla siebie sporo miejsca. Wyjątkiem są odmiany karłowe, jak np. „Nana”, które nie rosną tak szybko i nie osiągają tak dużych rozmiarów jak gatunek, a więc lepiej nadają się do uprawy w mieszkaniu.

Wszystkie kawy z czasem zaczynają tworzyć sztywny, pokryty miękką korowiną pęd, z którego wyrastają kolejne gałązki. Niestety, po pewnym czasie „pieniek” zaczyna się stopniowo ogałacać od dołu z liści, dlatego warto pomyśleć o posadzeniu u jego podstawy roślin okrywowych (np. fitonie, fikusy pnące).

Jakich warunków wymaga kawa w doniczce

Bez względu jednak na to, jaką kawę postanowimy uprawiać, musimy zapewnić jej odpowiednie warunki, bo inaczej nie mamy szans na owoce. Kawa arabska to egzotyczna roślina, pochodząca z Afryki, dlatego przez cały rok będzie oczekiwała ciepła i światła. Latem należy zapewnić jej bardzo jasne, ale osłonięte przed bezpośrednim słońcem stanowisko i temperaturę w granicach 22-25°C. Roślinę można też wynieść w tym czasie na balkon lub do ogrodu, gdyż świeże powietrze znakomicie wpłynie na jej rozwój.

Podpowiadamy: Jak uprawiać awokado z pestki

Jak dbać o kawę w doniczce latem…

W sezonie kawę należy też systematycznie podlewać oraz nawozić, wybierając do tego celu nawozy pozbawione wapnia (np. dla różaneczników). Roślin nigdy nie wolno natomiast przesuszać, gdyż natychmiast zaczną więdnąć i tracić urodę. Oczywiście z podlewaniem nie należy też przesadzać, gdyż zalegająca w pobliżu korzeni woda może być przyczyną gnicia roślin.

… i kawa w doniczce zimą

Nieco innych warunków kawa potrzebuje zimą, gdyż wtedy spowalnia swój rozwój i przechodzi w rodzaj spoczynku. Dlatego należy zapewnić jej w tym okresie nieco niższą temperaturę (ok. 18-20°C) i bardziej umiarkowanie wilgotne podłoże. Zimą trzeba też powstrzymać się od nawożenia rośliny, gdyż nie potrzebuje już tylu składników odżywczych co wiosną.

Na jakie błędy uważać w uprawie kawy

Uprawa kawy w mieszkaniu nie jest trudna, ale musimy pamiętać, że roślina jest dość wrażliwa na błędy pielęgnacyjne. Na zimno (temp. poniżej 12°C), przeciągi, brak światła czy suche podłoże, szybko reaguje więdnięciem, a nawet zrzuceniem liści, dlatego warto o nią właściwie zadbać.

Polecamy też: Miniaturowe drzewka o uroczych owocach, czyli ardizje karbowane

Co robić, żeby doczekać się owoców kawy

Jeśli uda się stworzyć jej odpowiednie warunki, po kilku latach roślina odwdzięczy się nam uroczymi, cudownie pachnącymi kwiatami (warto zapylać je pędzelkiem), z których powstaną małe, okrągłe, czerwone owoce. Możemy je zebrać, pozbawić czerwonego miąższu, wysuszyć i uprażyć, a następnie przyrządzić z nich własną kawę. Wprawdzie nie będzie jej zbyt dużo, ale nawet filiżanka takiej kawy z pewnością będzie dla nas znacznie bardziej atrakcyjna niż kawa kupiona w sklepie.

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Więcej na ten temat:

, ,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także