Mięsa pieczone z owocami mają niezwykły delikatny smak. Warto mieć, choć jeden, taki przepis w swoim repertuarze.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki,
- 1 –3 łyżki oliwy,
- zielony pieprz, słodka papryka, łyżka miodu, zioła prowansalskie,
- 4 gruszki,
- kilka śliwek.Sposób przygotowania:
Poprzedniego dnia z oliwy, miodu, ziół prowansalskich i przypraw (bez soli!) przyrządzamy marynatę, nacieramy nią mięso na pieczeń i pozostawiamy na noc w lodówce, w zamkniętym naczyniu.
Obrane gruszki bez gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę w marynacie, na wierzchu układamy gruszki i śliwki, dodajemy odrobinę oliwy, solimy i pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około1,5 h. W miarę potrzeby podlewamy pieczeń, jeśli nasze naczynie żaroodporne nie ma przykrywki. Karkówkę podajemy z surówkami i pieczonymi ziemniakami, które możemy przyrządzić w tym samym piekarniku. Ziemniaki wkładamy do niego, na 30 minut przed końcem pieczenia karkówki.