Kapary z owoców nasturcji

Kapary z owoców nasturcji

Choć trudno w to uwierzyć, ale nasturcja jest rośliną jadalną. Ma korzenno-pieprzowy, delikatnie piekący smak.

Jadalne są wszystkie jej części, zarówno, liście, kwiaty jak i nasiona. Liści można używać zamiast sałaty do surówek czy kanapek, kwiaty są słodkawe i ożywią kolorystykę najnudniejszej sałatki, można ich też używać jako jadalnej dekoracji potraw, zaś z nasion robi się domowe kapary.

Składniki:

  • 50 dag owoców nasturcji.

nasturcjeZalewa:

  • ¼  szklanki octu,
  • 1 i ½ szk. wody,
  • 10 dag cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 5-6 goździków,
  • 2-3 cm kory cynamonu.

Sposób przygotowania:

Do zalewy nadają się dojrzałe, ale jeszcze zielone nasiona nasturcji, najlepiej z własnego ogrodu oddalonego od dróg i szos. Myjemy je i osączamy na sicie a następnie gotujemy w osolonej wodzie, przez 10-12 minut i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy zalewę: wodę gotujemy z cukrem, solą, cynamonem i goździkami a następnie mieszamy z octem. Gorącą zalewamy owoce nasturcji
i natychmiast zakręcamy słoiki.

Oceń artykuł
4,33 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także