Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w cieście naleśnikowym

To smaczne i ciekawe danie pochodzące z Indii, gdzie jest podawane w restauracjach jako przystawka przed głównym daniem lub jako samodzielna przekąska.

kalafior w cieście naleśnikowymPakora to najprościej mówiąc, kawałki warzyw, które zanurza się w cieście podobnym do naszego naleśnikowego i smaży w głębokim oleju.Tradycyjnie ciasto przygotowuje się z besanu, czyli mąki z ciecierzycy, która sprawia ze ciasto po upieczeniu jest bardziej chrupiące oraz z aromatycznych indyjskich przypraw.

Składniki na 4 porcje:

Tradycyjne ciasto na pakory:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • woda,
  • łyżeczka garam masala,
  • łyżeczka chili,
  • szczypta kurkumy

oraz

  • 1 kalafior

Sposób przygotowania:

Z podanych składników przygotować ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Kalafior podzielić na dość duże różyczki, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na rumiano około 5-10 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: yummly.com

Polecamy Ci również

Zobacz także