To smaczne i ciekawe danie pochodzące z Indii, gdzie jest podawane w restauracjach jako przystawka przed głównym daniem lub jako samodzielna przekąska.
Pakora to najprościej mówiąc, kawałki warzyw, które zanurza się w cieście podobnym do naszego naleśnikowego i smaży w głębokim oleju.Tradycyjnie ciasto przygotowuje się z besanu, czyli mąki z ciecierzycy, która sprawia ze ciasto po upieczeniu jest bardziej chrupiące oraz z aromatycznych indyjskich przypraw.
Składniki na 4 porcje:
Tradycyjne ciasto na pakory:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan),
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko,
- woda,
- łyżeczka garam masala,
- łyżeczka chili,
- szczypta kurkumy
oraz
- 1 kalafior
Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotować ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Kalafior podzielić na dość duże różyczki, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na rumiano około 5-10 minut.