Kaczka z sosem żurawinowym

Kaczka z sosem żurawinowym

kaczka z sosem żurawinowymSkładniki:

  • kaczka,
  • oliwa,
  • lampka białego wytrawnego wina,
  • pieprz, słodka, papryka rozmaryn, goździki.

sos:

  • ½ kg jabłek,
  • ½ żurawiny z przyprawami korzennymi do mięsa,
  • 2-3 łyżki chrzanu,
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Kaczkę w całości myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą z oliwy, wina i przypraw (bez soli) a następnie pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia pieczemy kaczkę przez 60-80 minut, skrapiając wodą i winem, następnie sosem, który powstaje w trakcie jej pieczenia. W tym czasie obieramy i dzielimy na cząstki bez gniazd nasiennych jabłka. Do sosu powstałego z pieczenia kaczki, dodajemy jabłka, żurawinę, chrzan i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Gorącą i podzieloną na części kaczkę, podajemy z sosem żurawinowym na ostro.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mikes-table.themulligans.org

Data publikacji: 25.11.2011

Polecamy Ci również

Zobacz także