Składniki:
- kaczka,
- oliwa,
- lampka białego wytrawnego wina,
- pieprz, słodka, papryka rozmaryn, goździki.
sos:
- ½ kg jabłek,
- ½ żurawiny z przyprawami korzennymi do mięsa,
- 2-3 łyżki chrzanu,
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
Kaczkę w całości myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą z oliwy, wina i przypraw (bez soli) a następnie pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia pieczemy kaczkę przez 60-80 minut, skrapiając wodą i winem, następnie sosem, który powstaje w trakcie jej pieczenia. W tym czasie obieramy i dzielimy na cząstki bez gniazd nasiennych jabłka. Do sosu powstałego z pieczenia kaczki, dodajemy jabłka, żurawinę, chrzan i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Gorącą i podzieloną na części kaczkę, podajemy z sosem żurawinowym na ostro.