Kaczka na dziko z jarzębiną

Składniki:

  • kaczka
  • 50 dag słoniny lub boczku,
  • 1 cebula,
  • masło,
  • sól, 2 liście laurowe, 4 goździki, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, szczypta tymianku, szczypta imbiru,
  • 3 łyżki jarzębiny,
  • ¾ szklanki białego wina.

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną kaczkę dzielimy na części i smażymy wstępnie na maśle z cebulką i słoniną pokrojoną w kostkę. Następnie przekładamy kaczkę do żaroodpornego naczynia, polewamy winem, solimy, dodajemy resztę przypraw i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180–200ºC piekarnika. Co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem, który powstał w trakcie pieczenia, by mięso nie było suche. Na 10 minut przed końcem pieczenia, dodajemy jarzębinę i dusimy razem z mięsem w sosie. Podajemy udekorowaną zimnym sosem z jarzębiny do mięs na ostro.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: simplyrecipes.com

Zobacz także