Kaczka z jarzębiną to znakomite danie na wykwintny obiad. A jego przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane.
Składniki:
- kaczka
- 50 dag słoniny lub boczku,
- 1 cebula,
- klarowane masło,
- sól, 2 liście laurowe, 4 goździki, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, szczypta tymianku, szczypta imbiru,
- 3 łyżki jarzębiny,
- ¾ szklanki białego wina.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną kaczkę dzielimy na części i smażymy wstępnie na klarowanym maśle z cebulką i słoniną pokrojoną w kostkę. Następnie przekładamy kaczkę do żaroodpornego naczynia, polewamy winem, solimy, dodajemy resztę przypraw i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180–200ºC piekarnika. Co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem, który powstał w trakcie pieczenia, by mięso nie było suche. Na 10 minut przed końcem pieczenia, dodajemy jarzębinę i dusimy razem z mięsem w sosie. Podajemy udekorowaną zimnym sosem z jarzębiny do mięs na ostro.