Jeżyny z kremem serowym

0
Jeżyny z kremem
Deser z jeżyn

Jeżyny z kremem serowym można przygotować jako pojedyncze desery lub w formie jednego "ciasta".

Składniki:

  • szklanka jeżyn,
  • 4 podłużne biszkopty,
  • sok z ½ cytryny,
  • 15 dag serka mascarpone,
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2,5 dag płatków migdałowych.

Sposób przygotowania kremu:

Żółtko oddzielamy od białka i ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie miksujemy z serkiem mascarpone. W międzyczasie białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy ostrożnie z masą żółtkowo serową. Sokiem z cytryny lekko skrapiamy biszkopty.

Teraz pozostało nam jedynie rozłożenie deseru w naczyniach: na dnie układamy biszkopty, kolejną warstwą są jeżyny, które zalewamy kremem żółtkowo serowym. Deser wkładamy do lodówki na 1-2 godziny i podajemy posypany uprażonymi na suchej patelni migdałami. Alternatywą jest potraktowanie biszkoptów jako spodu "ciasta" i przygotowanie w analogiczny sposób jednego, większego deseru. Możliwe jest też wykorzystanie bez, zamiast biszkoptów.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także