Jeżyny z kremem serowym

Składniki:

  • szklanka jeżyn,
  • 4 podłużne biszkopty,
  • sok z ½ cytryny,
  • 15 dag serka mascarpone,
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2,5 dag płatków migdałowych.

Sposób przygotowania kremu:

Żółtko oddzielamy od białka i ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie miksujemy z serkiem mescarpone. W międzyczasie białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy ostrożnie z masą żółtkowo serową. Sokiem z cytryny lekko skrapiamy biszkopty. Teraz pozostało nam jedynie rozłożenie deseru w naczyniach: na dnie układamy biszkopty, kolejną warstwą są jeżyny, które zalewamy kremem żółtkowo serowym. Deser wkładamy do lodówki na 1-2 godziny i podajemy posypany uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: swfarmersmarket.org

Zobacz także