Jesienny czas nalewek – jak zrobić domową nalewkę

0
Domowa nalewka
Jesienne owoce (ale nie tylko) można wykorzystać do zrobienia domowych nalewek.

Domowa nalewka wcale nie jest trudna do zrobienia. Do wyboru mamy wiele owoców, możemy też zrobić nalewki wytrawne, czy ziołowe.

Szlachetne nalewki

Przyrządzenie nalewki we własnym zakresie nie jest trudne i zwykle trwa o krócej, niż zrobienie wina. Do sporządzenia nalewki potrzebny będzie alkohol (70% spirytus lub 40% wódka oraz ewentualnie inne alkohole smakowe np. rum, brandy), cukier, owoce lub zioła oraz ulubione przyprawy (miód, rodzynki, wanilia, goździki, skórka pomarańczowa, cynamon, kardamon, anyż). W zależności od przepisu, nalewka może być gotowa już po ok. miesiącu lub dopiero po 6-12 miesiącach.

Podpowiadamy też: Jak zrobić domowe wino z winogron

Nalewki to jeden z najstarszych szlachetnych alkoholi jakie były spożywane w naszym kraju. Ten aromatyczny trunek znany jest od początku XVI w. (okres pojawienia się pierwszych nalewek przeznaczonych do spożycia w formie napoju), choć na polskich stołach zagościł nieco później (pocz. XVII w.). Nalewki od początku zdobyły duże uznanie i pojawiały się zarówno w szlacheckich dworach oraz klasztornych piwnicach, jak i w wiejskich chatach.

Ze względu na wyśmienity smak, do dziś nie straciły na popularności, a przepisów na ich wykonanie istnieje niezliczoną ilość. Dawniej receptury były zazdrośnie strzeżone i przekazywane w testamencie z pokolenia na pokolenie, obecnie jednak stały się powszechnie dostępne, z ogromną korzyścią dla wszystkich miłośników tego znakomitego trunku.

Nalewka – tajemnica sukcesu

Najważniejszą zasadą pozwalającą uzyskać dobrą nalewkę, jest zachowanie odpowiednich proporcji składników oraz przestrzeganie czasu, który jest potrzebny na połączenie się smaków. Dlatego też przygotowanie nalewki wymaga nieco doświadczenia i praktyki.

Nie ma jednego przepisu, według którego przyrządza się nalewki, choć zwykle przyjmuje się, że naczynie do sporządzania napoju należy wypełnić w ¾ owocami i zalać alkoholem do ich przykrycia, a po ok. 2-3 tygodniach alkohol odcedzić, owoce zasypać cukrem i trzymać w cieple (najlepiej na słońcu) przez następnych kilka tygodni.

Dowiedz się też: Czym się różni pigwowiec od pigwy i jakie mają zastosowanie

Po tym czasie powstały syrop należy odcedzić i połączyć z odlanym wcześniej alkoholem. Nie jest to jednak zasada, która dotyczy każdej nalewki, dlatego warto poszukać ciekawego przepisu i według niego przyrządzić własny trunek.

Nalewki owocowe, wytrawne, ziołowe

Wśród popularnych smaków, królują przede wszystkim słodkie nalewki owocowe (np. wiśniówka, malinówka, śliwowica), choć można też przyrządzić zdrowotną nalewkę wytrawną (np. na bazie orzechów lub ziół).

Przepis na nalewkę z wiśni

Jeden z przepisów na wykonanie nalewki owocowej zakłada użycie 2 kg wiśni, 2,5 l czystej wódki, syropu (z 1,5 l wody, 1,5 kg cukru i ¼ l miodu), ¼ l spirytusu, 2 łyżek rumu. Owoce po umyciu i wydrylowaniu, umieszcza się w słoju, dorzuca 1/5 część pozyskanych pestek, zalewa wódką, szczelnie zamyka i odstawia na ok. 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając słojem. Następnie uzyskany płyn odcedza się, dodaje do niego syrop oraz rum i odstawia na kolejne 6 tygodni, po czym całość filtruje się i przelewa do butelek.

Dowiedz się też: Co to jest acerola i jak ją stosować

Przepis na nalewkę z malin

Inny przepis zakłada wykorzystanie malin, spirytusu, cukru i wody. Świeże, zdrowe owoce umieszcza się w słoju, zalewa spirytusem do ich przykrycia i odstawia w słoneczne miejsce na ok. 3 dni. Następnie powstały płyn się filtruje, łączy z syropem (na 1 l nalewki przyrządza się syrop z ¼ l wody i ¼ kg cukru), przelewa do butelek i odstawia na ok. miesiąc.

Przepis na ratafię

Wspaniały smak może mieć także ratafia czyli nalewka wieloowocowa, przygotowywana przez dłuży okres czasu. Można przyrządzić ją wlewając do szklanego słoja 1,5 l spirytusu i 1,5 l wódki, po czym w miarę dojrzewania wrzucając do niego po ok. 25 dkg różnych owoców: truskawek, malin, poziomek, wydrylowanych wiśni i śliwek, obranych ze skórki i pokrojonych gruszek i jabłek, a także pokrojoną skórkę i sok z 2 cytryn.

Po dodaniu ostatnich owoców całość należy zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na ok. miesiąc. Uzyskany po tym czasie płyn filtruje się, owoce zasypuje ok. 1 kg cukru i ponownie odstawia w ciepłe miejsce aż do uzyskania syropu, który się odcedza, łączy z alkoholem, przelewa do butelek i odstawia na ok. 10 miesięcy.

Dowiedz się też: Jak wykorzystać w kuchni patisony i jak je uprawiać

 

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Józefowicz

Zobacz także