Jaśminowiec w ogrodzie - pachnący krzew łatwy w uprawie

5
Jaśminowiec
Jaśminowiec zwany jest powszechnie jaśminem. Niezależnie od nazwy, jest to krzew bardzo łatwy w uprawie.

Jaśminowiec powszechnie błędnie jest określany jaśminem. To krzew z rodziny hortensjowatych, popularny w naszych ogrodach. Jego charakterystyczną cechą jest wyjątkowo słodki i intensywny zapach biało-kremowych kwiatów, którymi rośliny obsypują się, w zależności od odmiany, w maju, czerwcu i lipcu.

Jaśminy to tymczasem rośliny z rodziny Jasminum, obejmującej ponad 300 gatunków, z których kilka jest uprawianych jako rośliny doniczkowe.

Polecamy poradnik: Uprawa i odmiany magnolii

Jaśminowce przez ogrodników określane są krzewami "dla amatorów" - to jedne z łatwiejszych w uprawie krzewów ogrodowych. Krzewy te nie mają praktycznie żadnych wymagań, poza tym, aby podłoże nie było całkowicie przesuszone. Wiele odmian rośnie dobrze nawet w bardzo ubogich glebach, zarówno w miejscach nasłonecznionych, jak i zacienionych. Jaśminowce warto jednak sadzić na stanowiskach słonecznych, gdyż w cieniu słabiej kwitną. Rośliny wytrzymują nawet duże mrozy i nie wymagają okrywania na zimę, a oprócz nasadzeń pojedynczych lub w grupach nadają się także na żywopłoty.

Jaśminowiec ma kwiaty o zapachu truskawek

Jaśminowce to krzewy kwitnące, silnie rozrastające się i rozłożyste. W zależności od odmiany osiągają wysokość od 1 do 3 m. Mają dekoracyjne, ciemnozielone, owalne i szorstkie liście o ząbkowanych brzegach, a na końcach zaostrzone. Najbardziej cenione są jednak za kwiaty – pojedyncze lub pełne, zebrane w groniaste kwiatostany, o pięknym, silnym zapachu. Kwitnące gałązki jaśminowca można wykorzystać jako kwiat cięty. Najbardziej popularny jest jaśminowiec wonny osiągający do 3 m wysokości, o kwiatach wydzielających silny zapach, pojawiających się w maju.

Przeczytaj również: Pięknie kwitnący migdałek - jak go uprawiać

Jaśminowiec Lemoine'a dorasta do 2 m wysokości i ma mniejsze kwiaty, jednak kwitnie dużo bardziej obficie. Jaśminowiec panieński wyrasta do 2,5 m i kwitnie później - od połowy czerwca do połowy lipca. Jedną z najciekawszych odmian jest jednak jaśminowiec plamisty, którego kwiaty mają czerwoną barwę u nasady płatków i roztaczają aromat przypominający truskawki.

Jaśminowiec - uprawa

Stanowisko dla jaśminowca - słoneczne lub półcieniste. Na stanowiskach słonecznych jaśminowce kwitną znacznie obficiej.
Podłoże - bez większego znaczenia, choć część odmian gorzej rozwija się w glebach kwaśnych. Większość odmian rośnie dobrze nawet w bardzo ubogim podłożu. W żyznej ziemi jaśminowce silniej się rozrastają, jednak prowokowane do silnego wzrostu nadmiarem składników mineralnych mogą kwitnąć mniej obficie i tworzyć dużą ilość odrostów korzeniowych. Ziemię wokół roślin warto wyściółkować korą ogrodniczą, co zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z gleby, gdyż jaśminowce nie lubią w pełni przesuszonego podłoża.
Podlewanie - jedynie w okresach długotrwałej suszy.
Nawożenie - niekonieczne. Młode rośliny można pobudzić do rozrastania zasilając raz w roku niewielką ilością nawozów wieloskładnikowych.
Cięcie - jaśminowce kwitną na całej długości pędów jednorocznych, dlatego cięcie najkorzystniej prowadzić tuż po przekwitnięciu, usuwając głównie starsze pędy.
Rozmnażanie - wiosną i jesienią poprzez oddzielanie od macierzystej rośliny odrostów korzeniowych, których jaśminowce wytwarzają znaczną ilość. Aby nie osłabiać roślin, odrosty warto regularnie usuwać.
Zabezpieczenie na zimę - krzewy jaśminowca są wytrzymałe na mróz i nie wymagają okrywania na zimę.
Choroby i szkodniki - jaśminowce są odporne na choroby i szkodniki. Rzadko problemy mogą sprawić mszyce i zaraza bakteryjna. Mszyce można zwalczać insektycydami, jednak wyleczenie zarazy bakteryjnej jest obecnie praktycznie niemożliwe, ze względu na zakaz sprzedaży w Unii Europejskiej środków ochrony roślin na bazie antybiotyków, stosowanych również do leczenia ludzi. Charakterystycznymi objawami zarazy bakteryjnej są brązowe plamy pojawiające się na liściach jaśminowca, z czasem czernienie liści i zamieranie pędów. Porażony krzew należy usunąć i spalić. W początkowej fazie choroby można próbować ratować zainfekowany okaz usuwając pędy, na których pojawiają się pierwsze symptomy zakażenia. W praktyce tak wnikliwa obserwacja jest jednak prowadzona rzadko, a właściciel o chorobie jaśminowca dowiaduje się już w zaawansowanym stadium infekcji.

Oceń artykuł
4,57 / 28 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Anna Mikos

Polecamy Ci również

Zobacz także