Jarzębina w miodzie

Jarzębina w miodzie

jarzębinaSkładniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny,
  • 0,5 l miodu

Sposób przygotowania:

Jarzębinę zbieramy po przymrozkach lub na jedną noc pozostawimy w zamrażarce. Ten zabieg sprawi, że skutecznie pozbędziemy się charakterystycznej goryczki z owoców, nie tracąc nic, z ich smaku i aromatu. Owoce jarzębiny obieramy z szypułek, myjemy a następnie zanurzamy na moment we wrzącej wodzie. Osuszone, przekładamy na blachę i prażymy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C. W tym czasie lekko rozgrzewamy miód i wsypujemy do niego wyjętą z piekarnika jarzębinę, smażymy ją w miodzie przez 45 min. na słabym ogniu, co pewien czas mieszając. Jeszcze gorącymi owocami jarzębiny wraz z miodem, napełniamy wyparzone słoiczki i zakręcamy je natychmiast. Słoiczki pozostawiamy do wystygnięcia, przekręcone do góry dnem. Jarzębinę w miodzie, możemy stosować do ciast i deserów.

Oceń artykuł
3,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także