Jarzębina w ogrodzie zawsze wygląda dobrze. Jej naturalną dekoracją są owoce, dojrzewające latem, a pozostające na gałęziach nawet do zimy.
Jarzębina, czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) naturalnie występuje, między innymi, na dużych obszarach Europy, w tym na terenie Polski. Sprawia to, że jest doskonale przystosowana do klimatu i łatwa w uprawie. Często sadzona w parkach i wzdłuż miejskich ulic i chodników, jarzębina doskonale wygląda także w ogrodzie.

Jarzębina to popularna nazwa jarzębu pospolitego.
Werner22Brigitte - pixabay.com
Jarzębina rośnie dziko w Polsce, jest więc dobrze przystosowana do klimatu.
MabelAmber - pixabay.com
Kwiaty jarzębiny mają dość specyficzny zapach, ale nie jest on bardzo mocny.
NatashaG - pixabay.com
Jarzębiny są dość odporne na zanieczyszczenia, dlatego często są sadzone w miastach.
Arcaion - pixabay.com
Ale jarzębiny bardzo dobrze prezentują się także w ogrodach.
Arcaion - pixabay.com
Owoce jarzębiny najlepsze są po przemrożeniu - tracą wtedy goryczkę.
Suju - pixabay.com
Owoce jarzębiny utrzymują się na drzewach jeszcze zimą.
Homma120 - pixabay.com
Owoce jarzębiny chętnie jedzą ptaki.
Gustavmelin0 - pixabay.com
Jarzębina jest świetna na przetwory, ale pamiętajmy, żeby nie jeść jej na surowo.
Kanechka - pixabay.com
Jarzębina nie ma dużych wymagań uprawowych i może rosnąć w różnych warunkach.
Kapa65 - pixabay.com
Jedyne, czego jarzębina nie toleruje to podmokłe gleby.
Katarzyna Laszczak
Kiedyś wierzono, że jarzębina przynosi szczęście i chroni przed uderzeniem pioruna.
Katarzyna Laszczak
Jarzębina występuje też w horoskopie celtyckim - jest kojarzona z ludźmi silnymi i odpornymi.
Sauer - pixabay.comJarzębina - drzewo łatwe w uprawie
Jarzębina dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, ale znosi także półcień, toleruje także różne rodzaje gleby – gliniaste i luźne, próchnicze, a także kwaśne torfowe. Nie znosi jednak nadmiaru wody, więc nie należy jej zbyt obficie podlewać.
Sadzonki jarzębiny można kupić w sklepach ogrodniczych, rozsiewa się także przez nasiona, które roznoszą ptaki, zjadające jej owoce. Pojedyncze drzewa zapewnią kolorową dekoracji od lata do zimy.
Jarzębina rośnie stosunkowo szybko i może osiągać wysokość do 15 m (najczęściej jest to ok. 10 m). Jej korona ma luźny pokrój, liście są podłużne, nieparzysto-pierzaste, białe baldachowate kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu.
Polecamy: Rośliny o ozdobnych owocach, które warto posadzić w ogrodzie
Jakie właściwości mają owoce jarzębiny
Owoce jarzębiny nie tylko pięknie wyglądają, ale też są bogate w witaminę C, pektyny, garbniki i cukry oraz karotenoidy i antocyjany. Mają działanie moczopędne i przeciwbiegunkowe, a przede wszystkim uzupełniają niedobór witaminy C.
UWAGA: Nie należy jednak spożywać świeżych owoców (zawierają toksyczny kwas parasorbidowy), a jedynie suszone lub w postaci przetworów.
Co zrobić z owoców jarzębiny
Z jarzębiny sporządza się dżemy i konfitury (szczególnie popularne w kuchni skandynawskiej) oraz likiery i nalewki. Owoce jarzębiny powinno się zbierać w pełni dojrzałe, a najlepiej – po pierwszych przymrozkach. Do suszenia – w temperaturze ok. 45-55°C – należy rozłożyć pojedynczą warstwę owoców (inaczej będą się sklejać).
Owoce jarzębiny można też mrozić, mają wtedy lepszy smak. Jarzębina w ogrodzie zapewni też materiał do zabaw dla dzieci. korale z jarzębiny zawsze są urocze, choć warto trochę owoców pozostawić dla ptaków.
Dowiedz się jak wykorzystać jarzębinę w kuchni - polecamy:
- przepis na jarzębinę do mięs na ostro
- przepis na dżem z jarzębiny i jabłek
- przepis na kaczkę na dziko z jarzębiną
- przepis na nalewkę z jarzębiny
Jarzębina na szczęście
Jarzębina trafiła także do sfery wierzeń i przesądów. Uważano, że chroni przed uderzeniem pioruna i zapewnia szczęście, a jedzenie umieszczone w naczyniach zrobionych z jej drewna miało się nie psuć. Horoskop celtycki wiąże ją z osobami silnymi i odpornymi.
Jarzębina jest tylko jedną z odmian jarzębów. Równie dekoracyjny i popularny jest jarząb mączny i szwedzki, a wszystkich odmian dziko rosnących i uprawnych, ozdobnych krzyżówek jest kilkadziesiąt.
Aladonna
Macie może jakieś przepisy na przetwory z jarzębiny? Rośnie jej dużo w mojej okolicy i zastanawiam się, jak można wykorzystać tę roślinę.