Jarzębina na ostro jest ciekawym i wykwintnym dodatkiem do mięs. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Składniki:
- ½ kg jarzębiny,
- ½ kg jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- 100 g rodzynek,
- po łyżeczce imbiru i chilli.
Sposób przygotowania:
Przemrożoną jarzębinę myjemy, blanszujemy przez moment we wrzątku, osączamy na sicie. Obrane jabłka, bez gniazd nasiennych, kroimy w cząstki i dodajemy do jarzębiny. W garnku gotujemy połowę owoców z cukrem około 1,5 h. Gdy są już rozgotowane przecieramy przez sito lub miksujemy. Drugą część owoców wraz z rodzynkami, łączymy ze zmiksowaną masą, imbirem i chili. Dusimy 10 minut i przekładamy gorącą masę do wyparzonych słoików. Zamykamy natychmiast i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy 10-15 min.