Jarzębina do mięs na ostro

Jarzębina do mięs na ostro

jarzębinaSkładniki:

  • ½ kg jarzębiny,
  • ½ kg jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • po łyżeczce imbiru i chilli.

Sposób przygotowania:

Przemrożoną jarzębinę myjemy, blanszujemy przez moment we wrzątku, osączamy na sicie. Obrane jabłka, bez gniazd nasiennych, kroimy w cząstki i dodajemy do jarzębiny. W garnku gotujemy połowę owoców z cukrem około 1,5 h. Gdy są już rozgotowane przecieramy przez sito lub miksujemy. Drugą część owoców wraz z rodzynkami, łączymy ze zmiksowaną masą i przyprawami, dusimy 10 minut i przekładamy gorącą masę do wyparzonych słoików. Zamykamy natychmiast i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy 10-15 min.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: forestharvest.org.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także