Jakie ziemniaki do gotowania, sałatki i smażenia. Przewodnik po ziemniakach

0
Ziemniaki
Ziemniaki mają bardzo wiele odmian, które różnią się właściwościami. Są takie, które najlepiej nadają się na sałatki, czy do smażenia, albo gotowania.

Często kupujemy po prostu „ziemniaki”. Ale mają one ponad 100 odmian, o różnych właściwościach! Podpowiadamy, jaki typ i odmianę ziemniaków do czego wybrać.

Jak wybierać ziemniaki - 4 główne typu kartofli

Ziemniak jaki jest każdy widzi. Nie każdy jednak potrafi wybrać jego odmianę zgodnie z jej kulinarnym przeznaczeniem. Skutkiem złej decyzji są rozpadające się na patelni placki ziemniaczane, mazista sałatka ziemniaczana czy twarde jak kamień kopytka, które nie wyglądają apetycznie i nie zachęcają do biesiadowania.

Na rynku dostępnych jest ponad 100 odmian ziemniaków. Różnią się one między sobą nie tylko wielkością, barwą miąższu i terminem dojrzewania, ale też przeznaczeniem kulinarno-użytkowym. W tym ostatnim zakresie wyróżnia się 4 główne typy ziemniaków: sałatkowe, ogólnoużytkowe, mączyste i bardzo mączyste (posiadają różną konsystencje miąższu i różną zawartość skrobi). Dla nas największe znaczenie mają głównie trzy pierwsze typy, gdyż ziemniaki bardzo mączyste są zbyt suche i przeznacza się je zwykle na paszę dla zwierząt.

Poznaj: Fakty i mity o ziemniakach

Na rynku są też dostępne odmiany pośrednie, oznaczane np. jako AB (sałatkowy do wszechstronnie użytkowego) lub BC (lekko mączyste). Takie ziemniaki są znacznie bardziej powszechne niż ziemniaki o typowych cechach użytkowych danej grupy, więc w razie problemów z zakupem typu A, B lub C, możemy wybrać odmiany pośrednie.

Ziemniaki z patelni

Ziemniaki sałatkowe (typ A lub AB) nadają się nie tylko na sałatki, ale też do smażenia na patelni (w kawałkach, plasterkach) i grillu.

Arinaja - pixabay.com
Sałatka z ziemniaków

Ziemniaki sałatkowe (typ A lub AB) mają mało skrobi. Dzięki temu nie rozpadają się podczas przyrządzania.

Kartynas - pixabay.com
Gotowane ziemniaki

Do gotowania, pieczenia, zapiekania najlepiej wybierajmy ziemniaki typu B (lub A-B, B-C).

Cokalatetnica - pixabay.com
Pieczone ziemniaki

Ziemniaki typu B po upieczeniu stają się kruche i wilgotne w środku oraz chrupiące z wierzchu.

Anestiev - pixabay.com
Ziemniaki na frytki

Na frytki najlepiej nadają się ziemniaki ogólnoużytkowe (typ B lub A-B).

Boguslawbyrski - pixabay.com
Puree ziemniaczane

Na puree, kluski i placki najlepiej kupować ziemniaki mączyste (typ C lub B-C).

Bru-nO - pixabay.com
Placki ziemniaczane

Ziemniaki mączyste rozpadają się i mają sypki miąższ. Równie dobrze nadają się na placki, co kluski i farsze.

Congerdesign - pixabay.com

Ziemniaki sałatkowe – typ A. Również na grill i patelnię

Typ A – to klasyczne ziemniaki sałatkowe. Po ugotowaniu pozostają zwarte, nie rozpadają się, nie „mażą” i dają łatwo się kroić, zachowując swój kształt. Jednocześnie są też wilgotne i nie zawierają zbyt dużo skrobi. Idealnie nadają się do przygotowania sałatek, a także do smażenia na grillu lub patelni. Natomiast nie są najlepszym wyborem, jeśli planujemy przygotować kopytka, frytki czy placki ziemniaczane.

Jeśli nie uda nam się znaleźć odmian typu A (np. „Albina”, „Cykada”), które w Polsce nie są jeszcze zbyt popularne, możemy zdecydować się na odmiany zaliczane do grupy AB, które także sprawdzą się w roli ziemniaka sałatkowego. Znajdziemy je między innymi wśród następujących odmian: „Vineta”, „Denar”, „Lord”, „Bard”, „Korona”, „Impala”.

Dowiedz się też: Co zrobić ze słodkich ziemniaków czyli batatów

Typ B – ziemniaki do wszystkiego

Druga grupa ziemniaków to ziemniaki ogólnoużytkowe lub wszechstronne czyli typ B. Nie są one ani zbyt mączyste ani za twarde i po ugotowaniu nie rozsypują się (mają dość zwięzłą konsystencję). Upieczone stają się kruche i wilgotne w środku oraz chrupiące z wierzchu. Nadają się do różnego rodzaju potraw w tym do smażenia, zapiekania i gotowania.

Można przygotowywać z nich zarówno pyszne frytki lub chipsy jak i wykorzystywać do przyrządzania zup lub placków. Nadają się też do pieczenia w całości razem ze skórką. Jeśli nie uda nam się znaleźć klasycznej odmiany typu B (np. „Gloria”, „Flaming”, „Ingrid”, „Irys”, „Orlik”, „Ruta”, „Bila”, „Oman”, „Bartek”, „Irga”, „Jelly”), możemy zdecydować się na odmiany pośrednie czyli odrobinę bardziej mączyste z grupy BC lub B-BC (np. „Zeus”, „Bryza”, „Tajfun”, „Jutrzenka”, „Finezja”, „Justa”) bądź bardziej zwarte z grupy AB (np. „Denar”, „Lord”).

Ziemniaki typ C – na puree, placki i kluski

Ostatnia grupa ziemniaków użytkowych to ziemniaki typu C. Bulwy tych odmian zawierają dużo skrobi, dzięki czemu są mięsiste i mączyste. Po przygotowaniu łatwo się rozpadają, a ich miąższ staje się sypki i miękki. Tego typu ziemniaki najlepiej nadają się do przyrządzenia potraw, których konsystencja z założenia ma być jednolita np. puree, placków ziemniaczanych, pyz, klusek, farszów i kopytek.

Ziemniaki zaliczane do klasycznych odmian typu C nie są jednak zbyt popularne ze względu na swoją dużą mączystość (np. „Romula”). Bardziej lubiane są ziemniaki w typie pośrednim BC lub B-BC, przypominające typ B lub w typie BC-C, z przewagą cech typu C (np. „Bursztyn”, „Cekin”, „Legenda”, „Wiarus”, „Ursus”).

Polecamy ciekawostkę: Uprawa ziemniaków w workach - jak to się robi

Jak się nie pogubić, kupując kartofle

Ilość odmian oraz różnorodność ich typów użytkowych może wydawać nam się oszałamiająca i trudna do zapamiętania. W istocie wystarczy jednak pamiętać, że na sałatkę potrzebujemy odmian o twardszej, zwartej konsystencji czyli w typie A lub AB, natomiast do wszystkich innych celów wystarczą nam odmiany B lub AB czyli ogólnoużytkowe. Jeśli bardzo zależy nam na ziemniakach mączystych poszukajmy tych z oznaczeniem BC lub C. Przed zakupami spiszmy też na kartce kilka odmian z wybranej grupy, co bardzo ułatwi nam wybór w sklepie lub na targu.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także