Jakie nawozy pod warzywa? Polecamy naturalne i domowe nawozy

0
Pomidory z ogródka
Warzywa w przydomowym ogrodzie warto zasilać naturalnymi nawozami. To nie tylko kompost i obornik - wybór jest znacznie większy.

Ziemię pod warzywa można zasilać w potrzebne pierwiastki nie tylko za pomocą nawozów mineralnych. Są także domowe nawozy roślinne. Podpowiadamy, jak je zrobić i używać.

Nawozy naturalne zyskują wśród amatorów ogrodnictwa coraz większą popularność. Szczególnie cenione są w uprawach roślin użytkowych, gdyż nawożone nimi warzywa i owoce nie tylko lepiej plonują, ale też nie kumulują w sobie groźnych toksyn.

Sprawdź: Jak wykorzystać obierki ziemniaków do nawożenia roślin i na co uważać

Naturalne nawozy roślinne

Stosowanie niektórych nawozów naturalnych może być dość kłopotliwe, gdyż ich przygotowanie wymaga sporo czasu i pracy (np. obornik, nawozy zielone, kompost). Ale są też takie nawozy, które możemy uzyskać dość szybko i w łatwy sposób zasilić nimi rośliny. Należą do nich przede wszystkim:

  •  roślinne gnojówki, czyli rozdrobnione rośliny zalewane wodą i pozostawione do rozłożenia przez bakterie na 2-3 tyg.)
  • oraz wyciągi, czyli rozdrobnione rośliny zalewane wodą i odstawiane do „naciągnięcia”, zwykle na ok. 24 godz.

Gnojówka z pokrzywy pod warzywa i rośliny ozdobne

Jedną z nich jest gnojówka z pokrzywy. Ze względu na bogactwo minerałów (potas, azot, fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk) i wielu innych składników odżywczych, po rozcieńczeniu wodą może być wykorzystywana jako nawóz wzmacniający pod warzywa, owoce i rośliny ozdobne.

Stosuje się ją w stężeniu 1:10 dla roślin bardziej żarłocznych np. ogórków czy pomidorów lub w stężeniu 1:20 pod rośliny mniej wymagające.

Podpowiadamy: Jak stosować mączkę bazaltową jako naturalny nawóz mineralny

Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy

Przygotowanie takiego nawozu nie jest trudne, choć wiąże się z pewnymi niedogodnościami. Do wykonania gnojówki z pokrzywy będziemy przede wszystkim potrzebować odpowiedniego pojemnika. Idealnie sprawdzi się do tego celu plastikowa beczka, natomiast zupełnie nieodpowiednie będą naczynia metalowe, które mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z fermentującym płynem.

Beczkę ustawiamy w ustronnym, półcienistym, ciepłym miejscu, wypełniamy rozdrobionymi, najlepiej młodymi pokrzywami i zalewamy letnią wodą (ok. 1 kg ziela na 10 litrów wody) do poziomu kilkunastu centymetrów poniżej brzegów zbiornika, aby zapobiec wydostaniu się płynu z beczki (początkowo płyn mocno się pieni).

Podczas fermentacji zapach roztworu jest dość przykry, mimo to beczki nie należy niczym zakrywać, aby nie utrudniać swobodnej wymiany gazowej z otoczeniem. Można natomiast dodać do roztworu nieco mączki bazaltowej, która złagodzi nieprzyjemny zapach. Gnojówka z pokrzywy jest gotowa po ok. 2-3 tyg. Po tym czasie płyn przestaje się pienić, co oznacza koniec fermentacji.

Gnojówka z żywokostu pod pomidory i inne warzywa

W podobny sposób możemy też przygotować wartościową gnojówkę z liści i kwiatów żywokostu. Jest ona bogata w potas, więc idealnie nadaje się do nawożenia papryki, ogórków, bakłażanów czy pomidorów. Gnojówkę stosujemy w podobnym rozcieńczeniu jak gnojówkę z pokrzywy.

Podpowiadamy: Jak uprawiać żywokost i jak go wykorzystać

Kiedy i jak często nawozić gnojówkami

Nawożenie upraw gnojówką z pokrzywy poleca się na wczesnym etapie wzrostu, gdy rośliny intensywnie rosną (zawiera bogactwo substancji odżywczych, w tym azot), natomiast bogatą w potas gnojówką z żywokostu poleca się zasilać warzywa w trakcie owocowania (np. paprykę i pomidory). Gnojówkami roślinnymi możemy nawozić warzywa raz na 3-4 tygodnie.

Wyciąg z żywokostu – jak go zrobić i używać

Do zasilania warzyw możemy też użyć wyciągu z żywokostu, który uzyskamy zalewając ok. 1 kg świeżego ziela 10 litrami letniej wody i odstawiając na dobę w ciepłe, ciemne miejsce. Wyciąg jest znacznie słabszy niż gnojówka, dlatego rośliny możemy nim podlewać bez rozcieńczania.

Nawóz ze skórek bananów

Ciekawym nawozem naturalnym może być też wyciąg ze skórek od bananów. W tym celu skórkę z jednego banana umieszczamy w litrowym słoiku, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie uzyskany płyn rozcieńczamy wodą (w proporcji 1:1) i wykorzystujemy do podlewania roślin.

Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy zasilać nim warzywa, wyciąg powinniśmy przygotować z bananów ekologicznych. Wykorzystywanie „chemikaliów” do ich produkcji jest mocno ograniczone, dlatego skórka owoców nie jest tak przesiąknięta chemią jak skórka bananów z upraw towarowych.

Polecamy: Kora ogrodowa jako ściółka - jak ją stosować i jaką wybrać

Ściółkowanie warzyw

Ciekawym pomysłem na naturalne nawożenie warzyw jest też ich ściółkowanie ich odpowiednimi roślinami. Do tego celu najlepiej nadają się:

  • rośliny motylkowate, np. koniczyna czerwona, bogata w azot, potas i wapń,
  • ziele pokrzywy zawierające liczne minerały,
  • liście żywokostu zasobne w potas,

Takie ściółki nie tylko ochronią glebę przed wysychaniem i rozwojem chwastów, ale też wzbogacą ją w składniki odżywcze i materię organiczną.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, , ,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także