Jaki grill ogrodowy wybrać? Węglowy, gazowy, czy elektryczny

0
Grill ogrodowy
Wybierając grill powinniśmy zastanowić się przede wszystkim nad jego wielkością, a także sposobem "zasilania".

Miłośnicy grillowania powinni wybierać ogrodowy ruszt z rozwagą. Od kwietnia do końca września trwa sezon grillowy.

Wybór grilla powinien być uzależniony od tego, w jaki sposób będziemy go używać.  Jeśli korzystamy z niego raczej rzadko, nie będzie nam potrzebna profesjonalna grillo-wędzarnia. Wystarczy mały, tani grill. Ważny parametr to powierzchnia rusztu – im więcej gości zapraszamy na ogrodowe przyjęcia, tym powinien być większy. Przy zakupie konkretnego modelu koniecznie trzeba sprawdzić nóżki i kółka. Aby grill spełniał wymogi bezpieczeństwa, powinny być wykonane z dobrych materiałów, solidne dopasowane i przykręcone. Palenisko musi stać stabilnie nawet na nierównym terenie.

Podpowiadamy: Czym i jak skutecznie czyścić grille różnych rodzajów

Na rozżarzonych węglach - grille węglowe

Najpopularniejsze są grille węglowe, oferowane w wielu formach i kolorach. Ich podstawowe zalety to niezależność od sieciowych źródeł energii i mobilność. Do zorganizowania biesiady wystarczą worek węgla drzewnego i podpałka. Wśród grilli węglowych najbardziej znane są proste modele typu hibachi. Wybierając model warto sprawdzić, czy wysokość rusztu jest regulowana. Najlepiej kupić egzemplarz wyposażony w dwa ruszty. Niżej można piec mięsa, wyżej warzywa wymagające mniejszej temperatury.
Grill kulisty został wynaleziony w 1952 r. w fabryce produkującej boje morskie. Okazało się, że do jednej połowy można przymocować nóżki, drugą zaś potraktować jak pokrywkę. Jak się okazało grill z przykrywką pozwala na pieczenie potraw wymagających dużo wyższej temperatury, niż może zapewnić grill odkryty. Ponadto można nasycać mięso rozmaitymi aromatami – wystarczy na rozżarzone węgle wlać trochę piwa czy wina i zamknąć grill na kilka minut.

Grill z instalacją - grille gazowe

Oprócz grilli węglowych dostępne są też modele gazowe i elektryczne. Są wygodne, jednak miłośnikom grillowania brakuje w nich charakterystycznego aromatu płonącego węgla, jakim przesiąkają potrawy pieczone na grillu węglowym.
Grille gazowe mogą być zasilane gazem ziemnym lub płynnym z butli. Pierwsze sprawdzają się wyłącznie w przydomowych ogrodach, gdzie jest dostęp do instalacji gazowej. Drugie z powodzeniem można wykorzystać na działce.
Wybierając grill gazowy należy zwrócić uwagę na to, by płomienie nie ogrzewały bezpośrednio rusztu, a palniki były wyposażone w żeliwne osłony, które równomiernie rozprowadzają ciepło. Palniki powinny być przynajmniej dwa z regulowaną siłą płomienia. W niektórych droższych modelach można znaleźć ponadto specjalnie wyprofilowane fragmenty lawy wulkanicznej spełniające dokładnie taką samą rolę, jak rozżarzony węgiel drzewny. Zaletą grilla gazowego jest łatwość obsługi – rozpalanie i kontrolowanie temperatury.

Grill z kablem - grille elektryczne

Wybierając grill elektryczny trzeba zwrócić uwagę na moc (nie powinna być mniejsza niż 1000 W) oraz fakt, czy grill jest jedno- czy dwustrefowy. Grill dwustrefowy, podobnie jak opiekacz, grzeje z dwóch stron jednocześnie, co znacznie skraca czas przygotowania potraw. Oferta rynkowa grilli elektrycznych jest tak duża, że każdy znajdzie coś dla siebie – od niewielkich, prostokątnych modeli po profesjonalne kombajny z kilkoma rusztami, na których można piec kilkadziesiąt porcji na raz. Grill elektryczny ma podstawową wadę – użyjemy go tylko tam, gdzie jest dostęp do prądu.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Beata Czubaj

Zdjęcia: Praktiker

Polecamy Ci również

Zobacz także