Jak uprawiać zioła w domu. Zakładamy ziołowy ogródek w kuchni

0
Zioła na parapecie
Ziołowy ogródek na parapecie np. w kuchni to znakomity sposób na świeże zioła przez cały rok.

Świeże zioła to znakomity dodatek do wielu potraw. Podpowiadamy, jak uprawiać zioła w domu, żeby zawsze były „pod ręką”.

Każdy miłośnik dobrej kuchni doskonale wie, że świeże zioła to niezastąpiony dodatek do potraw. Pozyskanie ich w sezonie letnim nie sprawia większego problemu, ale już zimą świeże zioła stają się rarytasem. Z nielicznymi wyjątkami (np. natka pietruszki, roszponka), nie można pozyskać ich już z ogrodu, dlatego jeśli nadal chcemy cieszyć się ich smakiem, musimy przenieść uprawy do domu.

Sprawdź: Jakie właściwości lecznicze ma macierzanka czyli tymianek i jak ją stosować

Niestety, zadanie nie jest łatwe, gdyż dla ziół w naszych mieszkaniach jest zimą za ciemno, za duszno i za sucho, jeśli jednak odrobinę się postaramy, możemy stworzyć im warunki, które będą w stanie zaakceptować.

Zioła w kuchni

Zioła w kuchni będą nie tylko aromatyczną przyprawą, ale też jej ozdobą.

TinaKirk - pixabay.com
Ziołowy ogródek w kuchni

Ziołom uprawianym w domu musimy zapewnić światło i świeże powietrze. Dlatego dobrym miejscem dla nich jest parapet okna, wychodzącego na południe lub wschód.

TorstenJanke - pixabay.com
Kuchenne zioła

Uprawa ziół w kuchni wymaga nieco starań, ale warto je podjąć. Dzięki temu będziemy mieć świeże zioła przez cały rok.

Stux - pixabay.com
Bazylia w doniczce

Zioła w doniczkach kupimy bez trudu nawet w supermarkecie. Ale koniecznie musimy je przesadzić do doniczek z lepszą ziemią.

Monicore - pixabay.com
Mini ziołowy ogródek w kuchni

Niektóre zioła możemy też wyhodować samodzielnie, np. szczypior z cebuli czy natkę pietruszki.

JustynaCycia - pixabay.com
Sadzonki ziół

Wiele ziół dobrze też rozmnaża się z sadzonek - np. gałązka mięty włożona do wody szybko wypuści korzonki.

ElleKH - pixabay.com
Profesjonalny ogródek ziołowy w domu

Ziołom uprawianym w domu zimą może brakować dziennego światła. Można je wtedy doświetlać jarzeniówką.

SirGreen - pixabay.com
Ziołowy ogród w domu

Jeśli jesteśmy miłośnikami ziół i mamy miejsce, możemy zastanowić się nad ziołowym ogródkiem na ścianie.

Evitaochel - pixabay.com

Zioła w kuchni czyli miejsce na ziołowy ogródek w domu

Przede wszystkim dla ziół w domu musimy przeznaczyć miejsce jak najbardziej widne. Odpowiedni będzie parapet południowego lub wschodniego okna, natomiast nie sprawdzi się okno o wystawie północnej. Zimą słońca i tak jest niewiele i nie ma takiej mocy jak latem, dlatego upraw parapetowych nie należy w żaden sposób zacieniać (np. firankami, żaluzjami). Za to, jeśli brakuje dziennego światła, zioła możemy doświetlać zwykłą jarzeniówką.

Ziół, ani innych roślin doniczkowych, nie powinno się też ustawiać bezpośrednio nad kaloryferem, gdyż ciepłe powietrze szybciej wysusza podłoże w doniczkach. Z wyjątkiem mroźnych dni, okno w kuchni powinno być też rozszczelniane, co umożliwia dopływ świeżego powietrza.

Blisko uchylonego okna szczególnie dobrze poczują się zioła preferujące niższe temperatury (np. natka pietruszki, mięta, rzeżucha), nie jest to natomiast miejsce odpowiednie dla roślin ciepłolubnych (np. bazylia, majeranek).

Dowiedz się więcej: Jak uprawiać bazylię i do czego ją wykorzystać

Pamiętaj o podlewaniu ziół i spryskiwaniu roślin

Oprócz zapewnienia ziołom dostatecznej ilości światła i dopływu świeżego powietrza, ważne jest też ich właściwe nawadnianie. Zimą przelane rośliny łatwo gniją, a podlewane zbyt rzadko, szybko wysychają, dlatego należy podlewać je umiarkowanie i dopiero wtedy, gdy wierzchnia warstwa podłoża lekko wyschnie.

W utrzymaniu nadmiaru wody z dala od korzeni, pomoże pojemnik z otworami odpływowymi w dnie, wyłożony na spodzie warstwą drenażu (np. keramzytu) i ustawiony na podstawce, w której będzie zbierać się nadmiar wody.

Poza dbaniem o odpowiednią wilgotność podłoża, należy też zadbać o właściwą wilgotność powietrza, które zimą w mieszkaniach jest zwykle wysuszone. W tym celu kilka razy w tygodniu zioła dobrze jest spryskiwać letnią wodą lub umieścić w ich pobliżu nawilżacz powietrza.

Kupione zioła koniecznie przesadź

Kiedy już mamy przygotowane miejsce pod uprawę ziół, możemy postarać się o ich sadzonki. Najprostszym sposobem jest ich zakup w markecie lub centrum ogrodniczym, gdzie dostępne są przez cały rok. Niestety, zimą rośliny w marketach mają fatalne warunki, a do tego posadzone są zbyt gęsto w małych doniczkach w samym torfie, dlatego niedługo po przyniesieniu do domu marnieją.

Polecamy też: Zioła i inne rośliny ułatwiające zasypianie

Ich żywot możemy jednak przedłużyć, przesadzając je do większych, wypełnionych dobrą zimą doniczek (np. podłożem dla ziół) i rozdzielając rośliny posadzone zbyt gęsto. Dzięki temu będą miały do dyspozycji więcej podłoża i wody, a także otrzymają więcej światła, gdyż nie będą się wzajemnie zacieniać.

Majeranek, bazylię, melisę, miętę czy tymianek, można też od razu przyciąć, dzięki czemu lepiej się rozkrzewią.

Wielkość nowej doniczki należy dobrać do rozmiarów systemu korzeniowego danego gatunku, przeznaczając mniejsze doniczki dla roślin korzeniących się płytko (np. rzeżucha, tymianek, oregano), a większe dla gatunków o głębszym systemie korzeniowym (np. mięta, melisa).

Jakie zioła do kuchni

Z zakupem roślin nie powinno być problemu, gdyż wybór oferowanych w sklepach ziół jest całkiem spory. Do uprawy na kuchennym parapecie możemy wybrać takie zioła jak:

  • bazylia,
  • majeranek,
  • melisa,
  • mięta,
  • oregano,
  • pietruszka,
  • rzeżucha,
  • szałwia,
  • szczypiorek,
  • tymianek.

Musimy liczyć się też z tym, że zimą sadzonki na parapecie będą rosły wolno wiec nie zbierzemy z nich dużych plonów. Może się też okazać, że niektóre z nich nie dotrwają do wiosny i trzeba będzie je wymienić na nowe.

Czy wiesz, że cebula i czosnek to "naturalne antybiotyki"? Sprawdź, jak je wykorzystać

Natka i szczypior z własnej uprawy

Bardzo prostym sposobem na świeże zioła, jest też pędzenie warzyw. Nadaje się do tego przede wszystkim cebula i pietruszka. Do pędzenia wybieramy ładne, jędrne, duże cebule ze zdrową piętką oraz grube, krótkie korzenie pietruszki. Cebule i korzenie do połowy ich wysokości zagłębiamy w podłożu lub wilgotnym piasku i czekamy, aż wydadzą smaczne liście (szczypior lub natkę), a gdy już je zużyjemy, korzeń lub cebulę wymieniamy na nową.

Bez trudu uzyskamy też rzeżuchę – wystarczy wysiać jej nasiona do doniczki z wilgotną ziemią (możemy jeść jej kiełki, ale smaczne są także bardziej wyrośnięte liście).

Niektóre zioła, jak np. mięta, bardzo dobrze rozmnażają się z sadzonek – gałązkę wystarczyć włożyć do pojemniczka z wodą, żeby się ukorzeniła.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także