Jak uprawiać w domu awokado z pestki

Wojciech Lechowski
Awokado z powodzeniem można uprawiać w doniczkach. Do jego wyhodowania wystarcza pestka owocu, kupionego w sklepie.
Awokado z powodzeniem można uprawiać w doniczkach. Do jego wyhodowania wystarcza pestka owocu, kupionego w sklepie. Sandid - pixabay.com
Awokado znane jest zwłaszcza jako zdrowy i smaczny owoc. Tylko nieliczni wiedzą, że posadzone w doniczce – rośnie szybko i stosunkowo łatwo staje się okazałą rośliną dekoracyjną, o dużych, intensywnie zielonych liściach. Zdarza się też, że zakwitnie i zaowocuje w domowych warunkach, ale są to sytuacje nader rzadkie.

Naturalnym klimatem dla awokado jest tropik i subtropik amerykański. Tam drzewo osiąga nawet 20 m wysokości i jest wiecznie zielone. Kwitnie oraz wydaje pestkowe owoce, znane również pod nazwą smaczliwki. Owoce te dojrzewają od 6 do 8 miesięcy i mogą ważyć nawet kilogram. Niestety w żaden sposób nie przekłada się to na wielkość owoców awokado, z jakimi mamy do czynienia na polskich sklepowych półkach. Są dużo mniejsze i często niedojrzałe. Pomimo to można wybrać egzemplarz dobry kulinarnie, z którego pozostała pestka posłuży jako nasiono nowej rośliny doniczkowej. 

Pestka awokado – sadzić w ziemi czy kiełkować w wodzie?

Zdania na pytanie postawione powyżej są podzielone, jednak obydwa sposoby rozpoczęcia uprawy awokado w domu są właściwe. Prawdą jest jedynie to, że pestka zanurzona w wodzie kiełkuje szybciej, zaś ta posadzona w ziemi potrzebuje na to więcej czasu.

Sadzenie awokado w ziemi

Decydując się na uprawę awokado w ziemi, należy przygotować pestkę, głęboką doniczkę, podłoże i coś, co posłuży do przykrycia uprawy, tj. do stworzenia namiastki szklarni, np. kawałek plastikowej butelki, przezroczystą folię itp. Świeżo wyjętą pestkę umieszczamy jej szerszym końcem w przygotowanym uprzednio podłożu i wciskamy na głębokość 1-2 cm tak, aby węższa część wystawała nieznacznie ponad ziemię.

Podłoże dla awokado powinno być lekkie, napowietrzone i mieć odczyn zbliżony do obojętnego. Dobrze jest np. wymieszać ziemię z perlitem lub użyć mieszanki piasku i torfu (w stosunku 1:2). Całość podlewamy i przykrywamy doniczkę, aby utrzymać w niej stale wysoką wilgotność. Założona uprawa powinna trafić w ciepłe i nasłonecznione miejsca. Oczywiście nie należy zapominać o stałym jej podlewaniu. Posadzone w ten sposób awokado powinno  wykiełkować po około 6-8 tygodniach.

Kiełkowanie awokado w wodzie

Kiełkowanie pestki awokado w wodzie jest zabiegiem jak najbardziej prawidłowym, ale dla wytrawnych ogrodników stanowiącym dużo niepotrzebnego zachodu. W tym przypadku pestkę nadziewa się delikatnie z kilku stron na wykałaczki i zanurza do około 2/3 jej wielkości w szklanym naczyniu z wodą.

Rolą „konstrukcji” powstałej z patyczków jest podtrzymywanie nasiona na górnej krawędzi naczynia, czyli zapobieganie całkowitemu zatopieniu się pestki. Tak zabezpieczona pestka teoretycznie kiełkuje szybciej, bo już po 2-4 tygodniach. W praktyce jednak różnie z tym bywa. Generalizując, awokado można przesadzić do ziemi wtedy, gdy zauważymy w szkle widoczny system korzeniowy i wystającą zieloną łodygę.

Uprawa awokado w domowych warunkach

Drzewka awokado rosną dość szybko, ale potrzebują do tego odpowiednich warunków. Podstawą jest zapewnienie roślinie ciepła i optymalnej wilgotności podłoża. Najlepiej będzie ona czuła się przy temperaturze powietrza 21-24 stopni Celsjusza i przy codziennym – umiejętnym podlewaniu (nieprzelewaniu) podłoża. Od czasu, do czasu liście można spryskać zraszaczem, ale nie stosując do tego celu wody z kranu. Od takiej wody na roślinie może pojawić się biały nalot, który potem często staje się siedliskiem rozwoju bakterii i kończy ostatecznym obumarciem drzewka.

Bezwzględnie należy pamiętać, że awokado nie toleruje chłodu, a już tym bardziej mrozu. Zatem podczas otwierania okien w zimie nie powinno ono znajdować się na parapecie. Inna kwestia to nasłonecznienie, które również powinno być umiarkowane. Najlepiej jest ustawić roślinę przy oknie usytuowanym na południowy-wschód lub południowy-zachód.

Latem awokado można delikatnie nawozić (co dwa  tygodnie). Starsze drzewka można  też wystawiać na balkon, ale uważając, aby ich liście nie zostały poparzone przez promienie słoneczne. Młode okazy wymagają przesadzania w większe doniczki. Najlepiej jest robić to każdej wiosny. Warto także wiedzieć, że młode awokado szybko rośnie wzwyż. Aby temu zapobiec i spowodować krzewienie się rośliny – najwyższe pędy przycina się.

Kwitnienie i owocowanie awokado

Drzewka awokado uprawiane w domowych warunkach ładnie się prezentują i często osiągają rozmiary, które wręcz utrudniają przetrzymywanie ich w mieszkaniach. Idealnie jeśli mogą znaleźć się wówczas w przydomowych oranżeriach, gdzie jest wystarczająca ilość miejsca i w czasie zimy temperatura nie spada poniżej 10-15 stopni Celsjusza.

W polskim klimacie rośliny te rzadko zakwitają i prawie nigdy nie owocują. Jeśli chodzi o kwitnienie awokado – warto zwrócić uwagę na pewną ciekawostkę. Ogrodnicy, którzy mieli okazję obcować z kwiatami tego gatunku, nie byli wcale zachwyceni. Kwiatostany wydzielają ponoć bardzo intensywny i niekoniecznie przyjemny zapach.

Owoce mogą pojawić się na drzewkach, którym zapewniono naprawdę idealne warunki. Nie będzie to jednak wcześniej niż po 5 – 6 latach od założenia uprawy. Ponadto, jak zostało to już wspomniane – do owocowania dochodzi sporadycznie. Cóż? – polska odmiana awokado przecież nie istnieje. Pomimo tego, warto sadzić i uprawiać tę roślinę chociażby w celach dekoracyjnych. Ponadto, zawsze istnieje pewna szansa, że to właśnie my doczekamy się swojej domowej smaczliwki…

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

SIM Zagłębie inwestycje pow. zawierciański

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl