Jak uprawiać rokitnik - ozdobny krzew o jadalnych owocach

0
Owoce rokitnika
W owocach rokitnika jest mnóstwo substancji aktywnych. W tym m.in.: związki fenolowe, mikroelementy, aminokwasy egzogenne, witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, np. karoten, witamina E, witamina C.

Rokitnik jest wieloletnim krzewem oliwkowatym. W stanie naturalnym rośnie na obszarze Azji, Europy oraz Chin. Charakteryzuje się niewielkim przyrostem rocznym, po pięciu latach od wykiełkowania, nie przekracza metra wysokości.

owoce rokitnikaDorosłe, zdrowe okazy tego krzewu mogą osiągać do sześciu metrów wysokości. Jego krzaczaste, sztywne pędy w pierwszych fazach rozwoju, wyposażone są w kłujące ciernie. Kwiaty wytwarzają się w kwietniu, jeszcze przed liśćmi. Rokitnik jest dwupienny – osobno występują okazy żeńskie (o żółtych kwiatach) i męskie (kwiaty żółtozielone). Rokitnik wytwarza dekoracyjne, jadalne owoce, które w stanie dojrzałym przybierają pomarańczowy kolor i co ciekawe – utrzymują się na krzewie przez cały sezon zimowy, aż do rozpoczęcia nowego okresu wegetacyjnego.

Zobacz też: Przepis na słodko-kwaśny sos z rokitnika i dyni

Uprawa rokitnika

Rokitnik jest dość łatwy w uprawie, po posadzeniu nie wymaga niemal żadnej pielęgnacji. Cechuje go wysoka odporność na niskie temperatury, a także na letnie przesuszenie. Najważniejszym wymaganiem tego gatunku jest zapewnienie dostatecznego dostępu do światła. Rośnie w niemal każdym rodzaju gleby, najbardziej odpowiada mu jednak pulchne, piaskowe podłoże o zasadowym odczynie pH oraz dużej zawartości wapnia i fosforu. Krzew ten dobrze wzrasta w pobliżu źródeł wody, bowiem jego korzenie nie muszą wtedy wrastać zbyt głęboko pod powierzchnię gleby. Sadzonki rokitnika możemy wsadzać do gruntu wczesną jesienią. Najlepiej zachować odstęp 1-2 metrów pomiędzy krzewami. Pamiętajmy, że aby otrzymać owoce, musimy w ogrodzie, umieścić krzewy żeńskie i przynajmniej jeden męski.

Przeczytaj też: Przepis na dżem z owoców rokitnika

rokitnikWykorzystanie rokitnika

Dzięki swoim estetycznym, długo utrzymującym się na krzewie owocom, rokitnik jest bardzo często wykorzystywany, jako roślina ozdobna. Jego pędy bardzo silnie się rozkrzewiają, dzięki czemu rokitnik można wykorzystać do tworzenia żywopłotów.
Owoce rokitnika są jadalne i wykorzystywane w gastronomii oraz lecznictwie. Są dość kwaśne, można stosować je do konfitur, powideł, deserów oraz jako dodatek do dań rybnych. Witaminy zawarte w owocach wzmagają odporność organizmu, pozytywnie wypływają na cerę i regenerują uszkodzenia skóry.  Spożywanie dojrzałych owoców rokitnika jest szczególnie polecane osobom stroniącym od produktów zwierzęcych. Dlaczego? Owoce rokitnika zawierają witaminy bardzo rzadko występujące w produktach roślinnych, np. witaminę B12, spotykaną przeważnie w produktach mięsnych.

Warto wiedzieć, że owoce rokitnika są bogatym źródłem wielu substancji aktywnych. Są wśród nich m.in.: związki fenolowe, mikroelementy, aminokwasy egzogenne, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz tłuszczach (karoten, wit. E, wit. C). Co ważne, rokitnik jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł witaminy C. Znana wszystkim cytryna zawiera aż 10 razy mniej witaminy C niż rokitnik.

Oceń artykuł
4,04 / 23 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewa Brodowska

Zdjęcia: Beentree, Svdmolen, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także