Jak uprawiać porzeczki – smaczne i zdrowe krzewy jagodowe

1
Porzeczki czerwone
Porzeczki świetnie smakują na surowo, znakomicie nadają się także na przetwory.

Krzewy porzeczki zaczynają owocować już w drugim roku od posadzenia. Owocują obficie i są odporne na mróz, co jest ważne w naszym kapryśnym klimacie.

Uprawa porzeczek w ogrodzie

Porzeczki dobrze rosną w każdej właściwie zasilanej i wilgotnej glebie, na stanowisku słonecznym lub lekko zacienionym. Nie wymagają skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych, aby dorosnąć do 1,5 m wysokości. Można je uprawiać w układzie szpalerowym lub pojedynczo, w formie krzewiastej. Dostępne są również formy pienne porzeczki, polecane do małych ogrodów, te jednak są mniej odporne na niskie temperatury. Krzewy porzeczki wydają w kwietniu jasnozielone, mało dekoracyjne kwiaty. Owoce porzeczki w zależności od odmiany mają kolor biały, różowy, czerwony lub czarny i dojrzewają od czerwca do sierpnia. Kuliste owoce zebrane są w grona, nawet do 15 cm długości. Krzewy dobrze reagują na cięcie odmładzające. W tym celu usuwa się pędy, które mają ponad cztery lata.
Porzeczki sadzi się w rozstawie 2x1,5 m. Z jednego krzewu porzeczki czerwonej lub białej, można zebrać przeciętnie cztery kilogramy owoców. Z formy piennej około dwóch kilogramów.

Dowiedz się też: Jak uprawiać maliny w ogrodzie - jak sadzić, pielęgnować i przycinać maliny



Polecane odmiany porzeczek:

  • Porzeczki czerwone - to Jonkher van Tets, odmiana bardzo wcześnie owocująca i wytrzymała na niskie temperatury. Jej grona są bardzo długie, a jagody okrągłe i duże. Rekordzistką plenności jest odmiana porzeczki czerwonej o nazwie "Holenderska czerwona", która owocuje w lipcu, wydając duże, jasnoczerwone jagody. Z jednego krzewu tej odmiany można zebrać do 6 kg owoców. Porzeczki czerwone nadają się na przetwory, przede wszystkim galaretki ze względu na dużą ilość pektyn oraz soki. Zawierają dużo witaminy C i są polecane dla osób cierpiących na schorzenia serca i układu krążenia.
  • Porzeczki białe - są smaczne i słodsze od czerwonych, mają wartość przede wszystkim jako owoce deserowe. Polecane do uprawy odmiany porzeczek, to „Biała z Juterborg" i „Biała długoogonkowa". Obie odmiany dojrzewają w połowie lipca.
  • Porzeczki czarne - są najzdrowszymi z odmian porzeczek, zawierają duże ilości witaminy C oraz pektyny. Mają charakterystyczny smak i aromat. Nadają się na przetwory, soki, galaretki oraz dżemy. Owocują mniej obficie niż odmiany o białych i czerwonych owocach. Wymagają też bardziej żyznej gleby. Do najlepszych odmian zaliczana jest „Brodtorp-wczesna" wydająca obficie owoce w połowie lipca. Grona jej jagód są dość krótkie, za to jagody na nich osadzone duże. „Roodknop" jest odmianą wytrzymałą na niskie temperatury i odporną na choroby. Wydaje duże owoce, osadzone na długich gronach, dojrzewające pod koniec lipca.

Przeczytaj też: Jak uprawiać jeżyny i do czego warto je wykorzystać (przepisy)

.

Oceń artykuł
4,14 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Beata Kubiak

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także