Jak uprawiać ogórki - na sałatkę i do kiszenia

2
Uprawa ogórków
Ogórki są dość łatwe w uprawie - wymagają dobrze nasłonecznionego miejsca i regularnego podlewania.

Ogórki śmiało można nazwać naszą narodową specjalnością - zjadamy ponad 300 000 ton ogórków rocznie. Każdego roku ta najpopularniejsza dynia rośnie i w ogrodach, i gospodarstwach rolnych.

Ogórki nie są specjalnie kłopotliwe w uprawie, choć bywają kapryśne i wymagają sporo zabiegów pielęgnacyjnych. Jak większość roślin z rodziny dyniowatych, są jednoroczne. Przygotowując stanowisko dla ogórków należy zarezerwować dużo miejsca, ponieważ rośliny silnie się płożą, a jeden pęd potrafi dorosnąć do 5 metrów długości. Aby ograniczyć ilość zajmowanego miejsca, ogórki można uprawiać w formie piennej, podparte tyczkami.

Jest kilkaset odmian tych warzyw o różnych smakach, kształtach i kolorze owoców, jednak z praktycznego punktu widzenia można je podzielić na dwie grupy - sałatkowe i odmiany nadające się do kiszenia.

Miejsce pod ogórki - w pełnym słońcu

Ogórki najlepiej rosną w pełnym słońcu. W półcieniu słabo owocują i szybko zamierają. Mają duże wymagania w stosunku do podłoża - ziemia musi być próchnicza, lekka, a jednocześnie bogata w składniki pokarmowe. Przygotowując glebę nie należy zatem żałować kompostu oraz kompostowanej kory, a także nie zapominać o odchwaszczeniu - młode ogórki nie lubią towarzystwa. Później, gdy podrosną, ich gęste liście samodzielnie tłumią chwasty.

Do podłoża można również dodać torfu, który pomaga w zachowywaniu wilgoci, co w przypadku ogórków ma kluczowe znaczenie dla powodzenia uprawy. Istotne jest także, by stanowisko łatwo nagrzewało się pod wpływem słońca. Ogórki najlepiej czują się bowiem w cieplej ziemi.

Podpowiadamy: Co robić, żeby ogórki nie były gorzkie

Ogórki podlewamy codziennie

Ogórki na rozsadę można wysiewać już w kwietniu, w doniczce na parapecie lub w inspekcie. W miejsce docelowe można wysadzać, gdy mija niebezpieczeństwo przymrozków, czyli w praktyce w połowie maja. Po tym terminie można również wysiewać nasiona bezpośrednio na stanowisku docelowym. Jeśli siewki wzejdą zbyt gęsto, niezbędne jest ich przerwanie, gdyż za ciasno rosnące rośliny silnie rywalizują o składniki pokarmowe i produkują mało owoców.

Prawidłowy rozstaw dla ogórków wynosi ok. 120 x 30 cm. W trakcie całego okresu wegetacji ogórki wymagają codziennego, obfitego podlewania. Gdy brakuje im wody, szybko żółkną i schną, a owoce są drobne i niesmaczne. Młode liście ogórków są przysmakiem ślimaków, zatem należy kontrolować uprawę i jak najszybciej usuwać nieproszonych gości.

Uprawa i zbiory ogórków

Ogórki odmian sałatkowych można prowadzić rozpinając na drucianych podporach, siatkach i sznurach, co znacznie redukujeilość miejsca zajmowanego przez rośliny. Odmiany nadające się do kiszenia nie przepadają za uprawą „w powietrzu”, zatem lepiej pozwolić im swobodnie się płożyć.

Przeczytaj też: Jak uprawiać cukinię

Niezależnie od typu uprawy ziemię wokół ogórków warto wyściółkować korą lub słomą, co pomaga w utrzymaniu stałej wilgotności gleby. Co kilka tygodni należy również rośliny podsypać kompostem lub zasilić wieloskładnikowym nawozem mineralnym.

Zbiory ogórków zazwyczaj rozpoczynają się w lipcu i trwają do końca września. Szczególną uwagę należy zwracać na dojrzewanie owoców odmian sałatkowych, które rosną niezwykle szybko. Dojrzewają w ok. 14 dni i wówczas należy je zebrać. Przetrzymane na krzaku zbyt długo zżółkną i staną się niesmaczne.

Choroby ogórków

Zaleca się, by przerwa w uprawie ogórków na jednym stanowisku wynosiła co najmniej 4 lata, ponieważ rośliny są podatne na choroby - zwłaszcza mączniaka rzekomego i antraknozę liści - a zarodniki grzybów chorobotwórczych trwają w ziemi przez kilka lat

Po zauważeniu objawów (biały, mączysty nalot na liściach, żółknące i brunatniejące plamy, zasychanie roślin) trzeba jak najszybciej rozpocząć opryskiwanie ogórków preparatami zwalczającymi choroby. Można użyć środków biologicznych, opartych o wyciągi ze skrzypu polnego, pestek grejpfruta, czosnku lub preparatów chemicznych na bazie fungicydów.

Podpowiadamy: Z czego i jak zrobić ekologiczne opryski na choroby grzybowe

Polecane odmiany ogórków

Ogórki sałatkowe:

  • Malta - odmiana wczesna, bardzo plenna, ceniona za łagodny smak owoców i odporność
    na choroby.
  • Delicious - silnie rosnąca odmiana całosezonowa, o niezwykle smacznych, soczystych owocach.O

Ogórki do kiszenia:

  • Odys - odmiana średnio wczesna, odporna na choroby i spadki temperatury, bardzo plenna, doskonała zwłaszcza na ogórki konserwowe.
  • Atlas F1, Cyryl F1, Bazyl F1 i Hermes F1 - sztucznie zmodyfikowane, bardzo plenne odmiany całosezonowe, o kompleksowej odporności na choroby.

Sprawdź: Jak wykorzystać cynamon w ogrodzie i do roślin doniczkowych

Oceń artykuł
3,90 / 21 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Ida Wróblewska

Polecamy Ci również

Zobacz także