Jak uprawiać ogórki - na sałatkę i do kiszenia

Ogórek
Ogórki są dość łatwe w uprawie - wymagają dobrze nasłonecznionego miejsca i regularnego podlewania.

Ogórki śmiało można nazwać naszą narodową specjalnością - zjadamy ponad 300 000 ton ogórków rocznie. Każdego roku ta najpopularniejsza dynia rośnie na 21 500  hektarów ziemi w Polsce.

Ogórki nie są specjalnie kłopotliwe w uprawie, choć bywają kapryśne i wymagają sporo zabiegów pielęgnacyjnych. Jak większość roślin z rodziny dyniowatych, są jednoroczne. Przygotowując stanowisko dla ogórków należy zarezerwować dużo miejsca, ponieważ rośliny silnie się płożą, a jeden pęd potrafi dorosnąć do 5 metrów długości. Aby ograniczyć ilość zajmowanego miejsca, ogórki można uprawiać w formie piennej, podparte tyczkami. Jest kilkaset odmian tych warzyw o różnych smakach, kształtach i kolorze owoców, jednak z praktycznego punktu widzenia można je podzielić na dwie grupy - sałatkowe i odmiany nadające się do kiszenia.

Podpowiadamy też: Jak uprawiać pomidory w ogrodzie i na balkonie

Miejsce pod ogórki - w pełnym słońcu

Ogórki najlepiej rosną w pełnym słońcu. W półcieniu słabo owocują i szybko zamierają. Mają duże wymagania w stosunku do podłoża - ziemia musi być próchnicza, lekka, a jednocześnie bogata w składniki pokarmowe. Przygotowując glebę nie należy zatem żałować kompostu oraz kompostowanej kory, a także nie zapominać o odchwaszczeniu - młode ogórki nie lubią towarzystwa. Później, gdy podrosną, ich gęste liście samodzielnie tłumią chwasty. Do podłoża można również dodać torfu, który pomaga w zachowywaniu wilgoci, co w przypadku ogórków ma kluczowe znaczenie dla powodzenia uprawy. Istotne jest także, by stanowisko łatwo nagrzewało się pod wpływem słońca. Ogórki najlepiej czują się bowiem w cieplej ziemi.

Ogórki podlewamy codziennie

Ogórki na rozsadę można wysiewać już w kwietniu, w doniczce na parapecie lub w inspekcie. W miejsce docelowe można wysadzać, gdy mija niebezpieczeństwo przymrozków, czyli w praktyce w połowie maja. Po tym terminie można również wysiewać nasiona bezpośrednio na stanowisku docelowym. Jeśli siewki wzejdą zbyt gęsto, niezbędne jest ich przerwanie, gdyż za ciasno rosnące rośliny silnie rywalizują o składniki pokarmowe i produkują mało owoców. Prawidłowy rozstaw dla ogórków wynosi ok. 120 x 30 cm. W trakcie całego okresu wegetacji ogórki wymagają codziennego, obfitego podlewania. Gdy brakuje im wody, szybko żółkną i schną, a owoce są drobne i niesmaczne. Młode liście ogórków są przysmakiem ślimaków, zatem należy kontrolować uprawę i jak najszybciej usuwać nieproszonych gości.

Przeczytaj też: Jak pozbyć się ślimaków z ogrodu

Uprawa i zbiory ogórków

Ogórki odmian sałatkowych można prowadzić rozpinając na drucianych podporach, siatkach i sznurach, co znacznie redukuje

ilość miejsca zajmowanego przez rośliny. Odmiany nadające się do kiszenia nie przepadają za uprawą „w powietrzu”, zatem lepiej pozwolić im swobodnie się płożyć.
Niezależnie od typu uprawy ziemię wokół ogórków warto wyściółkować korą lub słomą, co pomaga w utrzymaniu stałej wilgotności gleby. Co kilka tygodni należy również rośliny podsypać kompostem lub zasilić wieloskładnikowym nawozem mineralnym.
Zbiory ogórków zazwyczaj rozpoczynają się w lipcu i trwają do końca września. Szczególną uwagę należy zwracać na dojrzewanie owoców odmian sałatkowych, które rosną niezwykle szybko. Dojrzewają w ok. 14 dni i wówczas należy je zebrać. Przetrzymane na krzaku zbyt długo zżółkną i staną się niesmaczne.

Choroby ogórków

Zaleca się, by przerwa w uprawie ogórków na jednym stanowisku wynosiła co najmniej 4 lata, ponieważ rośliny są podatne na choroby - zwłaszcza mączniaka rzekomego i antraknozę liści - a zarodniki grzybów chorobotwórczych trwają w ziemi przez kilka lat. Po zauważeniu objawów (biały, mączysty nalot na liściach, żółknące i brunatniejące plamy, zasychanie roślin) trzeba jak najszybciej rozpocząć opryskiwanie ogórków preparatami zwalczającymi choroby. Można użyć środków biologicznych, opartych o wyciągi ze skrzypu polnego, pestek grejpfruta, czosnku lub preparatów chemicznych na bazie fungicydów.

Polecane odmiany ogórków

Ogórki sałatkowe:

  • Malta - odmiana wczesna, bardzo plenna, ceniona za łagodny smak owoców i odporność
    na choroby.
  • Delicious - silnie rosnąca odmiana całosezonowa, o niezwykle smacznych, soczystych owocach.O

Ogórki do kiszenia:

  • Odys - odmiana średnio wczesna, odporna na choroby i spadki temperatury, bardzo plenna, doskonała zwłaszcza na ogórki konserwowe.
  • Atlas F1, Cyryl F1, Bazyl F1 i Hermes F1 - sztucznie zmodyfikowane, bardzo plenne odmiany całosezonowe, o kompleksowej odporności na choroby.
Oceń artykuł
4,43 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Ida Wróblewska

Polecamy Ci również

Zobacz także