Jak uprawiać jagodę kamczacką - ładny krzew o pysznych owocach

3
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie, dekoracyjna i co najważniejsze - dostarcza smacznych i zdrowych owoców już pod koniec maja.

Jagoda kamczacka ma charakterystyczne owoce, o niezwykłym kształcie spłaszczonego walca, w smaku przypominające leśne jagody, które dojrzewają już na przełomie maja i czerwca. Ze względu na zwarty, kulisty pokrój i dekoracyjne liście jagoda kamczacka może być prawdziwą ozdobą ogrodu.

Jagoda kamczacka ma też dekoracyjne żółto-białe kwiaty - ale to nic dziwnego, bo jest ona jedną z odmian wiciokrzewu, czyli rośliny uprawianej właśnie ze względu na kwiaty. Stąd też inne nazwy jagody kamczackiej, czyli wiciokrzew kamczacki lub suchodrzew kamczacki (Lonicera caerulea var. kamtschatica).
Jagoda kamczacka to krzew niekłopotliwy w uprawie. Ma niewielkie wymagania i jest wyjątkowo odporna na susze i mrozy. W naturze występuje w północno-wschodnich rejonach Azji, zatem jest przyzwyczajona do skrajnych warunków pogodowych. Lubi słońce i ciepłą pogodę, jednak znosi spadki temperatur nawet do -45°C.

Przeczytaj też: Kiedy sadzić i jak uprawiać borówkę amerykańską

Owoce jagody kamczackiej - pyszne, zdrowe, wczesne

Dla jagód kamczackich trzeba zarezerwować sporo miejsca w ogrodzie. Krzewy dorastają do ok. 2 m wysokości i 1,5 m szerokości, a żeby dobrze owocowały powinny być posadzone przynajmniej dwa lub trzy krzewy (jagody kamczackie są obcopylne - wymagają pyłku z innego krzewu). Najczęściej owocują w drugim roku po posadzeniu. Krzewy jagody kamczackiej są długowieczne, można je uprawiać nawet przez 40 lat.
Jagody kamczackie są najwcześniejszymi owocami, jakie można zbierać w ogrodzie. Owoce jagody kamczackiej dojrzewają już pod koniec maja. Trzeba je zrywać w miarę dojrzewania, bowiem łatwo opadają. Przez lekarzy i dietetyków uważane są za jedne z najcenniejszych jagód - mają unikalne właściwości odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Napar z suszonych kwiatów jagody kamczackiej jest ponadto znakomitym lekiem na przeziębienie i grypę. Kwiaty należy zrywać po pełnym rozwinięciu płatków i suszyć w przewiewnym, zacienionym miejscu. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Uprawa jagody kamczackiej

Wymagania jagód kamczackich nie są duże. Rośliny dobrze rosną praktycznie w każdej ziemi i na większości stanowisk. Nie radzą sobie jedynie w ciężkiej, gliniastej glebie, zatrzymującej dużą ilość wilgoci. Aby jednak jagody obficie owocowały, warto wybrać im ciepłe, słoneczne stanowisko i starannie przygotować ziemię. Najlepiej czują się w podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe, jednak nie za lekkim, ale również niezbyt ciężkim. Istotne jest, by gleba była w miarę przepuszczalna, bowiem zbyt duża ilość wody może powodować zagniwanie systemu korzeniowego roślin. Jagody kamczackie lubią lekko kwaśny odczyn ziemi, zatem stanowisko warto zasilić (kilka miesięcy przed sadzeniem) obornikiem. Ziemię zbyt ciężką trzeba rozluźnić kompostem, korą i piaskiem, a za lekką zagęścić torfem.

Przeczytaj też: Jak uprawiać aronię i do czego wykorzystać owoce aronii

Kiedy sadzić i jak rozmnażać jagody kamczackiej

Jagody kamczackie sadzimy wiosną lub jesienią - ich krzewy są dostępne w szkółkach ogrodniczych.
Jagody kamczackie stosunkowo łatwo też rozmnożyć samodzielnie, z posiadanych już krzaków. Jagody kamczackie szybko rozpoczynają wegetację i bardzo intensywnie rosną wiosną, dlatego najłatwiej rozmnażać krzewy przez pobieranie sadzonek jesienią i przechowywanie ich przez zimę w piasku w chłodnym miejscu. Na sadzonki nadają się zdrewniałe, młode pędy. Należy wyciąć odcinki długości ok. 15 cm z kilkoma parami pąków. Wiosną gałązki trzeba wsadzić do pojemników z lekkim torfowym podłożem i regularnie podlewać - ziemia nie może przeschnąć. Po kilku tygodniach sadzonki się ukorzenią i będzie można przesadzić je w miejsca docelowe.

Jagoda kamczacka - pielęgnacja i przycinanie

Jagody kamczackie praktycznie nie wymagają zabiegów pielęgnacyjnych. Roślin nie trzeba okrywać na zimę, latem nie trzeba ich podlewać. Aby krzewy lepiej owocowały, warto nawadniać je jedynie w okresach suchych, jednak niezbyt obficie. Przycinać pędy należy wyłącznie egzemplarzom, które słabo się zagęszczają, choć są to rzadkie przypadki. Większość roślin rozrasta się bujnie i przez pierwszych kilka lat nie wymaga cięcia. Co około 5 lat warto przeprowadzić cięcie odmładzające - prześwietlić koronę i usunąć część głównych pędów. Po takim zabiegu roślina może słabiej owocować w kolejnym roku, jednak szybko wraca do formy. Co dwa, trzy lata, jesienią, krzewy warto nawieźć rozłożonym obornikiem i kompostem. W tym celu należy ostrożnie, by nie uszkodzić systemu korzeniowego, wybrać wierzchnią warstwę gleby spod krzewu na głębokość ok. 40 cm, wymieszać ją z naturalnym nawozem (można dodać niewielką ilość wieloskładnikowego nawozu mineralnego) i taką mieszaniną przykryć rośliny ponownie. Niezbędne jest dobre ubicie zasypanej ziemi.

Oceń artykuł
4,06 / 54 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Anita Kowal

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także