Jak uprawiać i wykorzystać miechunkę

Miechunka ogrodowa
Miechunka jest rośliną o wiele różnorodnych odmianach, jednak szczególną popularnością cieszą się dwie z nich: Miechunka peruwiańska i rozdęta.

Miechunka (Physalis L.) zwana także peruwiańską wiśnią, jest rośliną psiankowatą, pochodzącą z Ameryki Południowej.

Sztywne łodygi miechunki wyrastają na wysokość 1-2 metrów i pokryte są delikatnymi, jajowatymi listkami. Kwiaty miechunki umieszczone są w małych kielichach kwiatowych, a swym wyglądem przypominają owoce wiśni.

Uprawa miechunki

Miechunki są bardzo mało odporne na niskie temperatury, z tego względu sadzone w polskim klimacie, są roślinami jednorocznymi. Odpowiadają im dobrze nasłonecznione miejsca, a także duża wilgotność podłoża. Rośliny te nie mają zbytnich wymagań glebowych, dobrze wzrastają w podłożach żyznych, a nawet piaszczystych i ubogich w składniki pokarmowe. Miechunki wysiewamy z nasion w warunkach szklarniowych na przełomie marca i kwietnia. Tym sposobem, zabezpieczymy młode rośliny przed szkodliwym działaniem niskich temperatur. W maju, gdy zanikną wiosenne przymrozki, miechunki możemy przenieść do ogrodu. Warto pamiętać o regularnym podlewaniu, które powinno być nasilone w okresie wzrostu owoców.

Dowiedz się więcej o: Uprawie kwiatów jednorocznych

Odmiany miechunki

Miechunka jest rośliną o wiele różnorodnych odmianach, jednak szczególną popularnością cieszą się dwie z nich:
Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) – uprawiana, trochę wbrew nazwie, głównie w Chile i Wenezueli. Miechunka peruwiańska jest rośliną jadalną, wyrastającą na wysokość jednego metra. W jej jasnożółtych kielichach kwiatowych tworzą się, kwaskowate, pomarańczowożółte, jadalne owoce, które zbiera się do wczesnej jesieni (koniecznie przed wystąpieniem pierwszych przymrozków). Ususzone owoce miechunki peruwiańskiej często porównywane są do rodzynek, dlatego w Polsce roślinę tę można spotkać pod nazwą rodzynek brazylijskich.
Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi) – w Polsce jest gatunkiem jednorocznym o cenionych walorach ozdobnych. W sprzyjających warunkach, osiąga wysokość jednego metra, a w kwietniu wytwarza białe kwiaty. We wnętrzu kielicha kwiatowego wykształcają się niewielkie, jagodowate owoce, otoczone efektowną, pomarańczowo-czerwoną osłonką. Owoce miechunki rozdętej zdobią rośliny aż do pierwszych przymrozków, stanowiąc estetyczną dekorację aż do późnej jesieni.

Zastosowanie miechunki

Owoce miechunki peruwiańskiej, znajdują swoje zastosowanie w kuchni. Nadają się do spożywania na surowo, jako dodatek do deserów i sałatek. Ich kwaśnawy smak porównywany jest do smaku limonki, dobrze komponuje się w drinkach.
Z kolei miechunka rozdęta jest stosowana, jako dekoracja ogrodów, a także nasłonecznionych balkonów. Może być hodowana w doniczkach oraz w gruncie. Miechunka znakomicie nadaje się też do suchych bukietów i wykonywania różnych dekoracji wnętrz.

Co zrobić z miechunki - zobacz przepisy na miechunkę:

 

Oceń artykuł
4,20 / 20 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Ewa Brodowska

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także