Jak uprawiać i wykorzystać miechunkę

6
Miechunka rozdęta
Miechunka jest rośliną o wiele różnorodnych odmianach, jednak szczególną popularnością cieszą się dwie z nich: miechunka peruwiańska i rozdęta.

Miechunka jest rośliną ozdobną, ale można ją także wykorzystywać w kuchni. Piszemy, jak ją uprawiać i jak wykorzystać miechunkę.

Miechunka zwana także peruwiańską wiśnią, a także garliczką i pęcherznicą, jest rośliną psiankowatą, pochodzącą z Ameryki Południowej. Jest uprawiana w ogrodach, jednak dość często dziczeje i czasem można ją już spotkać w Polsce, rosnącą dziko. Sztywne łodygi miechunki wyrastają na wysokość 1-2 metrów i pokryte są delikatnymi, jajowatymi listkami. Kwiaty miechunki umieszczone są w małych kielichach kwiatowych, a swym wyglądem przypominają owoce wiśni.

Zobacz zdjęcia

Miechunka rozdęta w ogrodzie

Miechunka rozdęta nie jest trudna w uprawie. Często rozrasta się sama w ogrodzie.

_Alicja_ - pixabay.com
Owoce miechunki rozdętej

Największą ozdobą miechunki rozdętej są pomarańczowe osłonki owoców.

Joffi - pixabay.com
Kwitnąca miechunka rozdęta

Miechunki mają także ładne kwiaty, ale to owoce i ich osłonki są główną zaletą rośliny.

Katarzyna Laszczak
Miechunka rozdęta

Wbrew czasem spotykanej opinii owoce miechunki rozdętej są jadalne. Muszą być tylko dojrzałe (mocno pomarańczowe).

_Alicja_ - pixabay.com
Miechunka peruwiańska

W kuchni cenione są także owoce miechunki peruwiańskiej.

Hans - pixabay.com

Uprawa miechunki

Miechunki są roślinami wieloletnimi, jednak są wśród nich gatunki nieodporne na mróz i te są uprawiane w Polsce jako rośliny jednoroczne. Odpowiadają im dobrze nasłonecznione miejsca, a także duża wilgotność podłoża. Rośliny te nie mają zbytnich wymagań glebowych, dobrze wzrastają w podłożach żyznych, a nawet piaszczystych i ubogich w składniki pokarmowe.

Miechunki wysiewamy z nasion w warunkach szklarniowych na przełomie marca i kwietnia. Tym sposobem, zabezpieczymy młode rośliny przed szkodliwym działaniem niskich temperatur. W maju, gdy zanikną wiosenne przymrozki, miechunki możemy przenieść do ogrodu. Warto pamiętać o regularnym podlewaniu, które powinno być nasilone w okresie wzrostu owoców.

Miechunki rozdęte można też rozmnażać przez podział kłączy - zwykle same dość intensywnie rozrastają się.

Dowiedz się: Czym się różnią pigwowiec i pigwa i jak wykorzystać ich owoce

Odmiany miechunki

Miechunka jest rośliną o wiele różnorodnych odmianach, jednak szczególną popularnością cieszą się dwie z nich - miechunka peruwiańska i miechunka rozdęta.

Miechunka peruwiańska

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) – uprawiana, trochę wbrew nazwie, głównie w Chile i Wenezueli. Miechunka peruwiańska jest rośliną jadalną, wyrastającą na wysokość jednego metra. W jej jasnożółtych kielichach kwiatowych tworzą się, kwaskowate, pomarańczowożółte, jadalne owoce, które zbiera się do wczesnej jesieni (koniecznie przed wystąpieniem pierwszych przymrozków). Ususzone owoce miechunki peruwiańskiej często porównywane są do rodzynek, dlatego w Polsce roślinę tę można spotkać pod nazwą rodzynek brazylijskich. Otoczki nasion nie są tak dekoracyjne, jak u miechunki rozdętej.

Miechunka rozdęta

Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi) –  jest gatunkiem wieloletnim o cenionych walorach ozdobnych. W sprzyjających warunkach, osiąga wysokość jednego metra, a w kwietniu wytwarza białe kwiaty. We wnętrzu kielicha kwiatowego wykształcają się niewielkie, jagodowate owoce, otoczone efektowną, pomarańczowo-czerwoną osłonką. Owoce miechunki rozdętej zdobią rośliny aż do pierwszych przymrozków, stanowiąc estetyczną dekorację aż do późnej jesieni.

Owoce miechunki rozdętej również są jadalne, mają nawet pewne właściwości lecznicze, m.in. przeciwzapalne i oczyszczające (są moczopędne), regulują też przemianę materii. Jednak  w celach leczniczych stosuje się napary i wodne wyciągi z miechunki. Nie zmienia to faktu, że owoce i przetwory z nich mogą być po prostu smacznym dodatkiem do różnych potraw.

Sprawdź: Jak zrobić dżem z miechunki - przepis

UWAGA: jeśli chcemy samodzielnie zbierać owoce miechunki, poczekajmy aż w pełni dojrzeją i przybiorą intensywnie pomarańczowy kolor. Inaczej - podobnie jak niedojrzałe (zielone) pomidory czy ziemniaki - zaszkodzą nam.

Zastosowanie miechunki

Owoce miechunki  znajdują swoje zastosowanie w kuchni. Nadają się do spożywania na surowo, jako dodatek do deserów i sałatek. Ich kwaśnawy smak porównywany jest do smaku limonki, dobrze komponuje się w drinkach.
Z kolei miechunka rozdęta jest stosowana, jako dekoracja ogrodów, a także nasłonecznionych balkonów. Może być uprawiana w doniczkach oraz w gruncie.

Miechunka rozdęta znakomicie nadaje się też do suchych bukietów i wykonywania różnych dekoracji wnętrz. Pięknie wygląda w jesiennych bukietach, ale przydaje się także do zrobienia bożonarodzeniowych ozdób.

Podpowiadamy też: Jak uprawiać i wykorzystać miesiącznicę, czyli judaszowe srebrniki

 

Oceń artykuł
4,14 / 21 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Ewa Brodowska

Polecamy Ci również

Zobacz także