Jak rosną owoce, warzywa i przyprawy, które dobrze znamy [ZDJĘCIA]

0
Owoce kakaowca
Z wielu roślin korzystamy na co dzień. Ale czy wiemy, jak wyglądają w naturze? Z tego owocu będzie... kakao.

Rośliny bywają zaskakujące. Wśród nich są również takie, po które sięgamy niemal codziennie, ale rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wyglądają w naturze.

Wielu roślin używamy prawie codziennie, jednak nie zawsze zastanawiamy się nad tym „skąd się biorą” i jak rosną. Przedstawiamy 10 wybranych roślin, z którymi często się stykamy, ale już w sklepie. Zobaczcie jak wyglądają, zanim trafią na nasze talerze, do filiżanek, czy miseczek.

Zobacz, jak rosną dobrze znane rośliny - polecamy galerię

Owoce kawowca

Kawowiec to wiecznie zielony krzew, który zaczęto uprawiać i wykorzystywać w Afryce.

Tixu - pixabay.com
Dojrzewające kawowca

Owoce kawowca początkowo są zielone, potem czerwienieją. Zawierają po dwa spłaszczone ziarna, które po obróbce staną się naszą kawą.

Tristantan - pixabay.com
Owoc kakaowca

Owoce kakaowca mają spore rozmiary i wyrastają wprost z gałęzi lub pnia. Z ich nasion powstanie kakao (i czekolada).

Holiet - pixabay.com
Nasiona kakaowca

Każdy owoc kakaowca zawiera kilkadziesiąt ziaren, które po obróbce (m.in. fermentacji i suszeniu), zostaną sproszkowane na kakao.

Skeeze - pixabay.com
Owoce pieprzu

Te zielone strąki to owoce pieprzu czarnego. Kolor naszej przyprawy, czyli nasion, zależy od tego, w jaki sposób zostaną obrobione.

41330 - pixabay.com
Pieprz czarny

A to potężne pnącze to właśnie pieprz czarny.

Sarangib - pixabay.com
Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to aromatyczna i kiedyś - bardzo cenna przyprawa. To nasiona wiecznie zielonego drzewa - muszkatołowca korzennego.

Nandhukumar - pixabay.com
Gałka muszkatołowa

Jako przyprawę używa się nasion gałki muszkatołowej, ale też osnówki - to przyprawa znana jako kwiat muszkatołowy.

Gokalpicsan - pixabay.com
Plantacja orzeszków ziemnych

Orzeszki ziemne to owoce rośliny motylkowej zwanej orzechą podziemną.

Jing - pixabay.com
Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne rzeczywiście rosną w ziemi. Rozwijają się w strąkach, które roślina osadza w glebie.

Praesentator - pixabay.com
Owoc nerkowca

Orzechy nerkowce wyrastają jako dolna część owocu. Ich łupiny zawierają żrący sok, wykorzystywany m.in. w produkcji lakierów.

Sarangib - pixabay.com
Pistacje

Pistacje to pestki owoców pistacji zwyczajnej. Łupina, otaczająca pestkę sama pęka, kiedy owoc jest dojrzały.

Katarzyna Laszczak
Gryka

Kasza gryczana to owoce (orzechy) gryki zwyczajnej.

Efraimstochter - pixabay.com
Proso zwyczajne, czyli przyszła kasza jaglana

Kasza jaglana to ziarniaki prosa zwyczajnego - jednej z najstarszych roślin uprawnych.

Efraimstochter - pixabay.com
Brukselka

Brukselka to odmiana kapusty. Nasza jarzyna to zredukowane pędy boczne, wyrastające z łodygi.

BezKerckx - pixabay.com
Ananas

Owoc ananasa jest częściowo zrośnięty z kwiatostanem, a wyrasta na szczycie łodygi.

Sceeze - pixabay.com

Polecamy też: Egzotyczne owoce z doniczki. Co i jak można wyhodować

Kawa, kakao i czekolada

Dzień często zaczynamy od kawy. Ale ziarna, z którymi mamy do czynienia, w niewielkim stopniu przypominają te, które rodzi kawowiec, czyli wiecznie zielony krzew, pochodzący pierwotnie z Afryki. Wytwarza on białe i pachnące kwiaty, a potem – czerwone owoce, zawierające dwa spłaszczone nasiona. To właśnie będzie nasza kawa. Ale dopiero po tym, jak zewnętrzne części owocu zostaną usunięte (po procesie fermentacji), a nasiona – wysuszone, a następnie wypalone.

A co powiecie na czekoladkę do kawy, albo pyszne kakao, zamiast niej? Tu musimy sięgnąć po nasiona kakaowca. To spore drzewo lub krzew, które również jest wiecznie zielone. Ma czerwone lub różowe kwiaty, które – co ciekawe – wyrastają bezpośrednio z pnia i gałęzi. Dlatego owoce kakaowca wyglądają, jak przyczepione do drzewa. Są one dość spore (do 25 cm długości) i zawierają kilkadziesiąt ziaren. Żeby je wydobyć, owoce są poddawane fermentacji, potem same ziarna również są fermentowane, suszone i mielone. Ten proszek to nasze kakao, i przyszła czekolada.

Aromatyczne przyprawy

Zostańmy jeszcze wśród wiecznie zielonych lasów. Tym razem zwróćmy uwagę na olbrzymie pnącze, które kwitnie i owocuje przez cały rok. To pieprz czarny. Jego owoce to nasz dobrze znany pieprz, który w dodatku może być czarny, ale też biały lub zielony. Bo kolor przyprawy zależy od tego, w jaki sposób zostały obrobione ziarna. Pieprz pochodzi z Azji i kiedyś był bardzo cenną przyprawą, podobnie jak inna aromatyczna przyprawa, czyli gałka muszkatołowa. Jest ona owocem wieczne zielonego drzewa. To, czego używamy jako przyprawy to nasiono (gałka muszkatołowa), a także jego osnówka, nazywana „kwiatem muszkatołowym”.

Dowiedz się: Skąd się bierze kolorowy pieprz i jak go stosować

Smaczne orzechy

Orzechy należą do smaczniejszych i zdrowszych przekąsek, trzeba jednak pamiętać, że mogą one silnie uczulać, szczególnie orzeszki ziemne. I właśnie popularne fistaszki są dość zadziwiające. To owoce rośliny strączkowej – orzachy podziemnej. Pomimo że wytwarza ona kwiaty również w górnej części łodygi, to owoce w postaci strączków, powstają tylko w dolnej części. Po ich zawiązaniu, roślina „wpycha” je pod ziemię, gdzie dojrzewają. Dlatego właśnie mamy orzeszki ziemne.

Smaczne nerkowce może nie mają takich „dziwnych zwyczajów”, za to ich wygląd jest co najmniej niezwykły. Nerkowce to owoce nanercza zachodniego. To tropikalne drzewo średniej wielkości, blisko spokrewnione z mango. To, co nietypowe, to dwuczęściowy owoc. Górna część to tzw. jabłko, w którym osadzony jest owoc właściwy, zawierający jedno nasiono. To właśnie nasz orzeszek. Warto wiedzieć, że w krajach, gdzie nanercza są uprawiane, wykorzystuje się kulinarnie także górne części owoców (jabłka). Natomiast łupiny orzecha, zawierają odkażający (i żrący) olej, który stosuje się m.in. w przemyśle chemicznym.

Z rodziny nanerczowatych pochodzą też pistacje właściwe, dostarczające oczywiście pistacji. Rosną one w regionach bliższych nam geograficznie (Azja Środkowa i Azja Mniejsza) i należą do jednych z najdawniej wykorzystywanych roślin uprawnych. Dojrzałe owoce pistacji są czerwonawe, a to co jemy, to pestka. Otaczająca ją łupina sama pęka, kiedy owoc jest dojrzały.

Podpowiadamy: Jak przygotować kaszę jaglaną, żeby nie była szkodliwa dla zdrowia

Na obiad i deser

Zwróćmy może też uwagę na rośliny, które coraz częściej (i słusznie) stanowią dodatek do obiadu. Mowa o kaszy gryczanej oraz jaglanej. Kasza gryczana to owoce (orzechy!) gryki zwyczajnej. To średniej wysokości roślina, spokrewniona z rdestem. Ma kwiaty białe (oczywiście: „gryka jak śnieg biała”), ale też różowe i czerwone, osadzone na czerwonawych lub brunatnozielonych łodygach.

O ile nazwa gryki i kaszy jest blisko związana, o tyle roślina, z której uzyskuje się kaszę jaglaną, nie jest tak oczywista. A jest nią proso zwyczajne, czyli gatunek jednorocznej trawy. Pomimo że „moda” na kaszę jaglaną panuje od stosunkowo niedawna, to proso należy do najstarszych roślin uprawnych, zaś „jagły” to jego prasłowiańska nazwa.

Jeśli macie ochotę na jakąś jarzynę do kaszy, to proponujemy brukselkę. Rośnie ona niewątpliwie ciekawie – nasze miniaturowe kapustki wyrastają z silnej łodygi, zwieńczonej jakby roztrzepaną kapustą. W rzeczywistości są one silnie skróconymi pędami bocznymi rośliny, występującej pod oficjalną nazwą kapusta warzywna brukselska.

Na koniec obiecany deser, czyli ananas. To owoc, zrośnięty z częścią kwiatostanu i liśćmi przykwiatowymi. A wyrasta na szczycie mocnej łodygi. Pod owocem rosną długie i sztywne liście. Warto wiedzieć, że ananas jest blisko spokrewniony z dekoracyjnymi bromeliami, które uprawiamy w doniczkach. A również ananas możemy samodzielnie wyhodować.

Sprawdź: Jak wyhodować ananas w doniczce

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, ,

Autor: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także