Jesienią zbiera się większość warzyw i owoców. Najczęstszym okresem zbiorczym jest koniec sierpnia oraz wrzesień.
Niektóre gatunki roślin rodzimych (takie jak ogórki, pomidory, sałata) są mało odporne na działanie przymrozków. Dlatego warto wcześnie zebrać wszystkie delikatne owoce i warzywa oraz umieścić je w miejscu przeznaczonym do posezonowego przechowywania.
Jak przechowywać warzywa i owoce
Do przechowywania nadają się tylko zdrowe warzywa i owoce. Po dokładnym wyselekcjonowaniu powinno się je przenieść w chłodne miejsce z dostępem do świeżego powietrza. Nie należy umieszczać ich w foliach, które utrudniają „oddychanie”, uniemożliwiają odparowywanie wody i prowadzą do namnażania bakterii odpowiedzialnych za gnicie zbiorów. Niektóre, mniej trwałe warzywa i owoce można także przechowywać w lodówce. Jednak nadają się do tego tylko zbiory w pełni dojrzałe i zdrowe. Należy je umieścić na dnie lodówki, w pojemnikach umożliwiających cyrkulację powietrza.
Zobacz też: Suszarnia do owoców
Temperatura a czas przechowywania warzyw i owoców
- 12ºC - to temperatura odpowiednia do przechowywania szczypioru, sałaty, pomidorów, szpinaku, szparagów, groszku. W takiej temperaturze rośliny mogą być przechowywane do trzech dni.
- 10-11ºC - temperatura odpowiednia do przechowywania warzyw i owoców przez okres nieprzekraczający dwóch tygodni. W ten sposób można przetrzymywać: ogórki, fasolkę szparagową lub brokuły.
- Do 10ºC - to temperatura odpowiednia do przechowywania dojrzewających pomidorów, dyni, papryki, cytryn, jabłek oraz gruszek. Termin przechowywania wynosi 2 do 4 tygodni.
- Od - 0,5 do 1ºC - taką temperaturę utrzymuje się najczęściej w chłodniach. Można w niej przechowywać najwięcej odmian warzyw i owoców przez okres kilku miesięcy. Do przechowywania w takiej temperaturze nadają się: dojrzałe jabłka, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, buraki, marchewka, cebula, rzodkiew, czosnek.
Najtrwalszym sposobem przechowywania warzyw i owoców jest ich mrożenie. Przetrzymywane w ten sposób produkty zachowują swoje właściwości odżywcze i są cennym źródłem witamin. Należy jednak pamiętać, że proces zamrażania może uszkodzić strukturę niektórych roślin.
irena.pak
niektóre nasze owoce - jabłka, gruszki, śliwki - można też suszyć. Oczywiście to trochę zmienia ich smak, ale potem są świetne na zimowy kompot z suszu. Polecam
tom7878
Wszystko zależy od tego ile mamy tych owoców:) Mój dziadek ma sad i ma przechowalnie. Niestety zaczyna brakować w niej miejsca więc musimy pomyśleć o postawieniu nowej przechowalni i sortowni. Mieliśmy budować sami ale udało mi się znaleźć ekspertów na http://www.cobouw.pl/sortownie-owocow i im powierzymy to zadanie.
Gepart65
Zgadzam się co do suszenia. Mój ojciec zawsze suszy jabłka i jest to super przekąska - o wiele lepsza od wszelkiego rodzaju chipsów