Jagodzianka, czyli nalewka na borówkach

0
Jagodzianka, czyli nalewka na borówkach

Składniki:

  • 1kg borówek amerykańskich,
  • 3-4 goździki,
  • 1cm. kory cynamonu,
  • cienko ścięta skórka z ½ pomarańczy,
  • 2 g świeżego kłącza tataraku,
  • 75 dag cukru,
  • 1l spirytusu (95%),
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe jagody przebrać i usunąć z nich liście, lekko rozgnieść i odstawić w ciepłe miejsce. Po tym czasie, wycisnąć sok z borówek najlepiej w sokowirówce i w rondelku podgrzewać go na maleńkim ogniu z dodatkiem przypraw. Sok ostudzić, przecedzić przez filtr bibułkowy do kawy. Wodę podgrzać i rozpuścić w niej cukier, aż się całkowicie rozpuści. Sok z borówek połączyć z syropem z cukru, wymieszać, dodać spirytus i ponownie zamieszać. Całość przelać do gąsiorka z korkiem lub dużego słoja i odstawić na trzy miesiące. Po tym czasie ostrożnie zlać nalewkę bez osadu, sam osad przefiltrować i dolać do nalewki, którą można już przelać do czystych butelek. Nalewka powinna leżakować jeszcze 1-2 miesiące.

Oceń artykuł
4,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także