Jagody goji z ogrodu, czyli jak uprawiać kolcowój

8
Kolcowój pospolity (szkarłatny)
W sklepach ze zdrową żywnością furorę robią jagody goji. To owoce kolcowoju, który możemy z powodzeniem uprawiać w ogrodzie.

Jagody goji to tybetańskie owoce witalności i długowieczności. Można je mieć z własnego ogrodu, wystarczy zasadzić kolcowój chiński lub pospolity.

Jagoda goji, czyli owoc kolcowoju

Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji. To handlowa nazwa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) oraz kolcowoju pospolitego, zwanego też szkarłatnym (Lycium barbarum).

Polecamy też: Imbir - aromatyczną i zdrową roślinę, którą można uprawiać w doniczce

Jagody goji wyglądem przypominają czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o jagody goji pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.

Jak uprawiać jagody goji czyli kolcowój w ogrodzie

Niewiele osób wie, że tę cenną, pochodzącą z Azji roślinę, z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie. Jagoda goji, czyli jagoda licyjska, znana także jako kolcowój jest mało wymagającym krzewem, odpornym na mrozy i susze.

Kolcowój dobrze sprawdza się w roli luźnego, naturalnego żywopłotu lub jako roślina na trudne stanowiska, np. skarpy. Rośnie szybko, osiągając od 1 do 3 m wysokości. Wiosną można przycinać gałązki, dzięki temu roślina ładnie się rozkrzewi. Jej łukowato zwisające gałązki pokryte są kolcami. Kolcowój znosi różne warunki, nie toleruje jednak ciężkiej gliniastej i podmokłej ziemi. Najlepiej posadzić go w słonecznym i zacisznym miejscu, w przepuszczalnej i żyznej ziemi.

Poznaj również: Właściwości i zastosowanie kurkumy, która jest przyprawą i zapobiega chorobom

 

Kolcowój zaczyna kwitnąć w maju-czerwcu i może wytwarzać kwiaty przez całe lato (są one dość niepozorne, ale za to miododajne). Owoce pojawiają się w sierpniu i dojrzewają jesienią (w październiku). Jednak na pierwsze zbiory jagód goji trzeba poczekać dwa-trzy lata.

Cudowne jagody goji - właściwości lecznicze

Tradycyjna medycyna tybetańska i chińska zna i stosuje je od ponad dwóch tysięcy lat. Według dietetyków jagody goji to jeden z najwartościowszych owoców. Dodają energii witalnej oraz zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego.

Jagody goji zawierają niezwykle aktywne aminokwasy, minerały, witaminy (C, B1, B2, B6 oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E). Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego. Wysoka zawartość karotenoidów pomaga wzmocnić wzrok, a ponadto pomaga w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi.

Jagody goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie jagód goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.

Dowiedz się też: Jakie właściwości ma kardamon i jak go używać

Obecnie poleca się jagody goji jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.

Oceń artykuł
3,99 / 87 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: MOCOWOC

Polecamy Ci również

Zobacz także