Jagody goji z ogrodu, czyli jak uprawiać kolcowój

8
Kolcowój chiński
W sklepach ze zdrową żywnością furorę robią jagody goji. To owoce kolcowoju, który możemy z powodzeniem uprawiać w ogrodzie.

Jagody goji to tybetańskie owoce witalności i długowieczności. Można je mieć z własnego ogrodu, wystarczy zasadzić kolcowój chiński lub pospolity.

Owoce kolcowoju, czyli jagody goji

Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji. To handlowa nazwa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) oraz kolcowoju pospolitego, zwanego też szkarłatnym (Lycium barbaricum). Goji wyglądem przypominają czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.

Polecamy też: Imbir - aromatyczną i zdrową roślinę, którą można uprawiać w doniczce

Jak uprawiać kolcowój - jagody goji

Niewiele osób wie, że tę cenną, pochodzącą z Azji roślinę z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie. Goji, czyli jagoda licyjska, znana także jako kolcowój jest mało wymagającym krzewem, odpornym na mrozy i susze. Dobrze sprawdza się w roli luźnego, naturalnego żywopłotu lub jako roślina na trudne stanowiska, np. skarpy. Rośnie szybko, osiągając od 1 do 3 m wysokości. Wiosną można przycinać gałązki, dzięki temu roślina ładnie się rozkrzewi. Jej łukowato zwisające gałązki pokryte są kolcami. Kolcowój znosi różne warunki, nie toleruje jednak ciężkiej gliniastej i podmokłej ziemi. Najlepiej posadzić go w słonecznym i zacisznym miejscu, w przepuszczalnej i żyznej ziemi.
Kolcowój zaczyna kwitnąć w maju i może wytwarzać kwiaty przez całe lato (są one dość niepozorne, ale za to miododajne). Owoce pojawiają się w sierpniu i dojrzewają jesienią (w październiku).

Poznaj również: Właściwości i zastosowanie kurkumy, która jest przyprawą i zapobiega chorobom

Cudowne jagody goji - właściwości

Tradycyjna medycyna tybetańska i chińska zna i stosuje je od ponad dwóch tysięcy lat. Według dietetyków goji to jeden z najwartościowszych owoców. Dodają energii witalnej oraz zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego. Zawierają niezwykle aktywne aminokwasy, minerały, witaminy (C, B1, B2, B6 oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E). Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego. Wysoka zawartość karotenoidów pomaga wzmocnić wzrok, a ponadto pomaga w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi.
Jagody goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.

Dowiedz się też: Jakie właściwości ma kardamon i jak go używać

Oceń artykuł
3,93 / 82 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: MOCOWOC

Polecamy Ci również

Zobacz także