Jagoda kamczacka - smaczna i dekoracyjna

1
Jagoda kamczacka - smaczna i dekoracyjna

jagoda kamczacka - owoceZe względu na zwarty, kulisty pokrój i dekoracyjne liście jagoda kamczacka może być prawdziwą ozdobą ogrodu.

Jagoda kamczacka ma efektowne, biało-żółte kwiaty. Charakterystyczne owoce, o niezwykłym kształcie spłaszczonego walca, w smaku przypominające leśne jagody, dojrzewają już na przełomie maja i czerwca.

Jagoda kamczacka to krzew niekłopotliwy w uprawie. Ma niewielkie wymagania i jest wyjątkowo odporna na susze i mrozy. W naturze występuje w północno-wschodnich rejonach Azji, zatem jest przyzwyczajona do skrajnych warunków pogodowych. Lubi słońce i ciepłą pogodę, jednak znosi spadki temperatur nawet do -45°C.

Jagoda kamczacka owocejagoda kamczacka

Dla jagód kamczackich trzeba zarezerwować sporo miejsca w ogrodzie. Krzewy dorastają do ok. 2 m wysokości i 1,5 m szerokości, a żeby dobrze owocowały powinny być posadzone przynajmniej dwa. Owocują już w pierwszym roku po posadzeniu. Krzewy są długowieczne, można je uprawiać nawet przez 40 lat. Jagody kamczackie są najwcześniejszymi owocami, jakie można zbierać w ogrodzie. Dojrzewają już pod koniec maja. Trzeba je zrywać w miarę dojrzewania, bowiem łatwo opadają. Przez lekarzy i dietetyków uważane są za jedne z najcenniejszych jagód - mają unikalne właściwości odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Napar z suszonych kwiatów jagody kamczackiej jest ponadto znakomitym lekiem na przeziębienie i grypę. Kwiaty należy zrywać po pełnym rozwinięciu płatków i suszyć w przewiewnym, zacienionym miejscu. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

jagoda kamczacka - kwiatyJagoda kamczacka uprawa

Wymagania jagód kamczackich nie są duże. Rośliny dobrze rosną praktycznie w każdej ziemi i na większości stanowisk. Nie radzą sobie jedynie w ciężkiej, gliniastej glebie, zatrzymującej dużą ilość wilgoci. Aby jednak jagody obficie owocowały, warto wybrać im ciepłe, słoneczne stanowisko i starannie przygotować ziemię. Najlepiej czują się w podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe, jednak nie za lekkim, ale również niezbyt ciężkim. Istotne jest, by gleba była w miarę przepuszczalna, bowiem zbyt duża ilość wody może powodować zagniwanie systemu korzeniowego roślin. Jagody kamczackie lubią lekko kwaśny odczyn ziemi, zatem stanowisko warto zasilić (kilka miesięcy przed sadzeniem) obornikiem. Ziemię zbyt ciężką trzeba rozluźnić kompostem, korą i piaskiem, a za lekką zagęścić torfem.
Jagody kamczackie szybko rozpoczynają wegetację i bardzo intensywnie rosną wiosną, dlatego najłatwiej rozmnażać krzewy przez pobieranie sadzonek jesienią i przechowywanie ich przez zimę w piasku w chłodnym miejscu. Na sadzonki nadają się zdrewniałe, młode pędy. Należy wyciąć odcinki długości ok. 15 cm z kilkoma parami pąków. Wiosną gałązki trzeba wsadzić do pojemników z lekkim torfowym podłożem i regularnie podlewać - ziemia nie może przeschnąć. Po kilku tygodniach sadzonki się ukorzenią i będzie można przesadzić je w miejsca docelowe.

Jagoda kamczacka pielęgnacja

Jagody kamczackie praktycznie nie wymagają zabiegów pielęgnacyjnych. Roślin nie trzeba okrywać na zimę, latem nie trzeba ich podlewać. Aby krzewy lepiej owocowały, warto nawadniać je jedynie w okresach suchych, jednak niezbyt obficie. Przycinać pędy należy wyłącznie egzemplarzom, które słabo się zagęszczają, choć są to rzadkie przypadki. Większość roślin rozrasta się bujnie i przez pierwszych kilka lat nie wymaga cięcia. Co około 5 lat warto przeprowadzić cięcie odmładzające - prześwietlić koronę i usunąć część głównych pędów. Po takim zabiegu roślina może słabiej owocować w kolejnym roku, jednak szybko wraca do formy. Co dwa, trzy lata, jesienią, krzewy warto nawieźć rozłożonym obornikiem i kompostem. W tym celu należy ostrożnie, by nie uszkodzić systemu korzeniowego, wybrać wierzchnią warstwę gleby spod krzewu na głębokość ok. 40 cm, wymieszać ją z naturalnym nawozem (można dodać niewielką ilość wieloskładnikowego nawozu mineralnego) i taką mieszaniną przykryć rośliny ponownie. Niezbędne jest dobre ubicie zasypanej ziemi.

Oceń artykuł
4,02 / 52 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Anita Kowal

Zdjęcia: fotolia

Data publikacji: 20.12.2010

Polecamy Ci również

Zobacz także