Jak okazuje się z jabłka można przyrządzić nie tylko ciasta. Faszerowane jabłka to bardzo smaczna i efektownie wyglądająca przekąska, po którą z pewnością chętnie sięgną nasi goście.
Składniki na 8 porcji:
- 8 twardych jabłek o zdecydowanym smaku,
- sok z ½ cytryny,
- czerwona cebula,
- 20 dag mieszanego mięsa mielonego,
- 10 dag wątróbki drobiowej,
- 16 plastrów bekonu,
- 2 łyżki cukru,
- oregano lub tymianek,
- 6 łyżek wytrawnego białego wina,
- olej do smażenia,
- masło do smarowania formy.
Sposób przygotowania:
Umyte jabłka ze skórką wydrążyć od strony ogonka. W tym celu odkrawamy dolną część jabłka nożem, a następnie łyżeczką wybieramy gniazda nasiennie i część miąższu, tak by zostawić około 2 cm jabłka przy skórce. Na rozgrzanym oleju smażymy przez 4-5 min poszatkowaną drobno cebulkę, pokrojony w kostkę miąższ jabłka bez gniazd nasiennych i wątróbkę, dodajemy wino. Przestudzoną wątróbkę kroimy drobno. W misce łączymy mielone mięso z wątróbką i zawartością patelni, doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowanymi ziołami. Mieszamy wszystko i powstałą masą napełniamy wydrążone jabłka. Paski bekonu zawijamy wokół jabłek i mocujemy je spięte na krzyż na górze jabłka, przy pomocy wykałaczki. Tak przygotowane jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 40-45 min w temperaturze 180 st.C. Możemy przygotować faszerowane jabłka bez bekonu, będą wtedy mniej kaloryczne.