Pyszny i zdrowy deser, niekoniecznie świąteczny. W rzeczywistości jest dość łatwy do przygotowania.
Smakować będzie zapewne dorosłym i dzieciom a aromat którym napełni dom jest nie do opisania.
Składniki na 4 porcje:
- 4 kwaskowe jabłka,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżeczki masła,
- ½ szk. śmietany kremówki,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki startej czekolady,
- 2 laski cynamonu i listki z czekolady do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Do każdego otworu w jabłku wsypać łyżeczkę cukru i trochę cynamonu. Jabłka ułożyć w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym z pokrywką i zapiekać przez 20-25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
W tym czasie ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru zwykłego i waniliowego. Jabłka, po wyjęciu z piekarnika polać odrobiną sosu, który powstał podczas ich pieczenia, a następnie przełożyć na półmisek lub bezpośrednio na talerzyki deserowe. Tuż przed podaniem, każde jabłuszko przybrać bitą śmietaną, posypać startą czekoladą, z kawałka laski wanilii zrobić ogonki a przy nich położyć czekoladowe listki. Jabłuszka podaje się ciepłe