Jabłka pieczone

Pyszny i zdrowy deser, niekoniecznie świąteczny. W rzeczywistości jest dość łatwy do przygotowania.

Smakować będzie zapewne dorosłym i dzieciom a aromat którym napełni dom jest nie do opisania.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kwaskowe jabłka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżeczki masła,
  • ½ szk. śmietany kremówki,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki startej czekolady,
  • 2 laski cynamonu i listki z czekolady do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć i wydrążyć łyżeczką  gniazda nasienne. Do każdego otworu w jabłku wsypać łyżeczkę cukru i trochę cynamonu. Jabłka ułożyć w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym z pokrywką i zapiekać przez 20-25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
W tym czasie ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru zwykłego i waniliowego. Jabłka, po wyjęciu z piekarnika polać odrobiną sosu, który powstał podczas ich pieczenia, a następnie przełożyć na półmisek lub bezpośrednio na talerzyki deserowe. Tuż przed podaniem, każde jabłuszko przybrać bitą śmietaną, posypać startą czekoladą, z kawałka laski wanilii zrobić ogonki a przy nich położyć czekoladowe listki. Jabłuszka podaje się ciepłe

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: moonfrye.ning.com

Zobacz także