Potrawy hinduskie smażone są na aromatycznym oleju, który decyduje o ich oryginalnym smaku i aromacie. Potrawę tę można jednak przygotować w wersji „spolszczonej" na rozgrzanym oleju bez przypraw, będzie mniej aromatyczna i pikantna, lecz równie smaczna.
Jednak, jeśli chcecie poznać egzotyczne smaki i poeksperymentować w kuchni, radzę spróbować hinduskiego curry z oryginalnymi przyprawami, większość z nich można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub, w internetowych sklepach dla wegetarian. Przepis zaczerpnięty z książki kulinarnej "Indien Basics" T. Dusy, S. Dickhaut
Składniki aromatycznego oleju:
- 10 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki nasion kopru rzymskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- ½ łyżeczki garam masala,
- po jednej łyżeczce kurkumy, chilli, mielonej kolendry, mielonego kuminu.
Składniki curry na 4 porcje:
- 2 duże cebule,
- ½ kg ziemniaków,
- średni kalafior,
- 4 duże pomidory,
- ½ l mleka,
- szk. bulionu,
- sól.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, ziemniaki, pomidory a kalafior dzielimy na różyczki. Gdy rozgrzany olej zacznie dymić dorzucamy do niego koper rzymski, liść laurowy i po łyżeczce wymienionych w składzie aromatycznego oleju przypraw. Przyprawy z olejem smażymy około 5 minut aż wyraźnie zmieni się jego kolor. Do rozgrzanego oleju wrzucamy cebulę, przesmażamy 5 minut, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek przykrywką i dusimy. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora, znowu przesmażamy
i dorzucamy pokrojone pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 5 min. Do curry dolewamy teraz wywar (może być z samych warzyw lub drobiowy) oraz mleko i doprawiamy solą do smaku. Na małym ogniu dusimy jeszcze potrawę pod przykryciem około 15 min, aż sos zredukuje się i curry zgęstnieje. Curry podajemy na ciepło.