Hinduskie curry z kalafiora i ziemniaków

Hinduskie curry z kalafiora i ziemniaków

Potrawy hinduskie smażone są na aromatycznym oleju, który decyduje o ich oryginalnym smaku i aromacie. Potrawę tę można jednak przygotować w wersji „spolszczonej" na rozgrzanym oleju bez przypraw, będzie mniej aromatyczna i pikantna, lecz równie smaczna.

Jednak, jeśli chcecie poznać egzotyczne smaki i poeksperymentować w kuchni, radzę spróbować hinduskiego curry z oryginalnymi przyprawami, większość z nich można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub, w internetowych sklepach dla wegetarian. Przepis zaczerpnięty z książki kulinarnej "Indien Basics" T. Dusy, S. Dickhaut

hinduskie curry z kalafiora i ziemniakówSkładniki aromatycznego oleju:

  • 10 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki nasion kopru rzymskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • ½  łyżeczki garam masala,
  • po jednej łyżeczce kurkumy, chilli, mielonej kolendry, mielonego kuminu.

Składniki curry na 4 porcje:

  • 2 duże cebule,
  • ½ kg ziemniaków,
  • średni kalafior,
  • 4 duże pomidory,
  • ½ l mleka,
  • szk. bulionu,
  • sól.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, ziemniaki, pomidory a kalafior dzielimy na różyczki. Gdy rozgrzany olej zacznie dymić dorzucamy do niego koper rzymski, liść laurowy i po łyżeczce wymienionych w składzie aromatycznego oleju przypraw. Przyprawy z olejem smażymy około 5 minut aż wyraźnie zmieni się jego kolor. Do rozgrzanego oleju wrzucamy cebulę, przesmażamy 5 minut, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek przykrywką i dusimy. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora, znowu przesmażamy
i dorzucamy pokrojone pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 5 min. Do curry dolewamy teraz wywar (może być z samych warzyw lub drobiowy) oraz mleko i doprawiamy solą do smaku. Na małym ogniu dusimy jeszcze potrawę pod przykryciem około 15 min, aż sos zredukuje się i curry zgęstnieje. Curry podajemy na ciepło.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także