Herbatniki z galaretką aroniową na masie kajmakowej

Herbatniki z galaretką aroniową na masie kajmakowej

aroniaCiasto jest bardzo słodkie i jedynie kwaśna aronia równoważy jego smak, więc jest w tym zestawieniu bardzo potrzebna. Herbatniki można zastąpić kruchym ciastem.

Składniki:

  • szk. galaretki z aronii (najlepiej własnej roboty bez cukru)
  • 1opakowanie budyniu
  • 1 szk. mleka
  • 2 szk. kremówki (+fix)
  • 2/3  k. masła
  • herbatniki
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Budyń, najlepiej śmietankowy lub waniliowy gotujemy w ½ l mleka z cukrem, wg. przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa budyniowa jest zimna, miksujemy ją i łączymy z małymi porcjami masła i odstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy na gęstą pianę śmietanę kremówkę, by była sztywniejsza można do niej dodać fix bitej śmietany.
Tak przygotowani, zabieramy się do układania warstw ciasta. Na blaszce układamy najpierw warstwę herbatników, rozsmarowujemy na niej masę kajmakową, krem budyniowy, kolejną warstwę herbatników, galaretkę z aronii i ubitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy startą tabliczką czekolady. Całość wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Zobacz także