Ciasto jest bardzo słodkie i jedynie kwaśna aronia równoważy jego smak, więc jest w tym zestawieniu bardzo potrzebna. Herbatniki można zastąpić kruchym ciastem.
Składniki:
- szk. galaretki z aronii (najlepiej własnej roboty bez cukru)
- 1opakowanie budyniu
- 1 szk. mleka
- 2 szk. kremówki (+fix)
- 2/3 k. masła
- herbatniki
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
Budyń, najlepiej śmietankowy lub waniliowy gotujemy w ½ l mleka z cukrem, wg. przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa budyniowa jest zimna, miksujemy ją i łączymy z małymi porcjami masła i odstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy na gęstą pianę śmietanę kremówkę, by była sztywniejsza można do niej dodać fix bitej śmietany.
Tak przygotowani, zabieramy się do układania warstw ciasta. Na blaszce układamy najpierw warstwę herbatników, rozsmarowujemy na niej masę kajmakową, krem budyniowy, kolejną warstwę herbatników, galaretkę z aronii i ubitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy startą tabliczką czekolady. Całość wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.