Gruszki z gorgonzolą to znakomita przystawka, a podane z bagietką lub pieczywem czosnkowym (i kieliszkiem wina) również świetna propozycja na oryginalną kolację.
Składniki na 2 porcje:
- 2 dojrzałe gruszki,
- 80 g sera gorgonzola lub blue,
- 3 garście rukoli,
- 2 łyżki orzechów nerkowca,
- kilka deserowych najlepiej ciemnych winogron.
Dressing:
- 1 łyżka orzechów nerkowca,
- sok z połowy limonki,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- kolendra,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzania:
Miksujemy orzechy nerkowca z oliwą, sokiem z limonki i garścią kolendry. Powstały gęsty sos przyprawiamy cukrem solą i świeżym pieprzem do smaku i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
W tym czasie obieramy dojrzałą gruszkę i dzielimy na pół, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w dość grube plastry. Rukolę myjemy i osączamy z wody. Ser (gorgonzolę lub blue) kroimy w dużą kostkę. Umyte winogrona kroimy na połówki, orzechy nerkowca szatkujemy. Na talerzu układamy warstwami: rukolę, na niej ser, plastry gruszki i przystrajamy połówkami winogrona. Przed podaniem wierzch posypujemy orzechami i obficie polewamy dressingiem. Podajemy z kieliszkiem dobrego wina i grzankami czosnkowymi lub z bagietką.