Gruszki z gorgonzolą na gniazdku z rukoli

Gruszki z gorgonzolą to znakomita przystawka, a podane z bagietką lub pieczywem czosnkowym (i kieliszkiem wina) również świetna propozycja na oryginalną kolację.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 dojrzałe gruszki,
  • 80 g sera gorgonzola lub blue,
  • 3 garście rukoli,
  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • kilka deserowych najlepiej ciemnych winogron.

Dressing:

  • 1 łyżka orzechów nerkowca,
  • sok z połowy limonki,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • kolendra,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzania:

Miksujemy orzechy nerkowca z oliwą, sokiem z limonki i garścią kolendry. Powstały gęsty sos przyprawiamy cukrem solą i świeżym pieprzem do smaku i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
W tym czasie obieramy dojrzałą gruszkę i dzielimy na pół, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w dość grube plastry. Rukolę myjemy i osączamy z wody. Ser (gorgonzolę lub blue) kroimy w dużą kostkę. Umyte winogrona kroimy na połówki, orzechy nerkowca szatkujemy. Na talerzu układamy warstwami: rukolę, na niej ser, plastry gruszki i przystrajamy połówkami winogrona. Przed podaniem wierzch posypujemy orzechami i obficie polewamy dressingiem. Podajemy z kieliszkiem dobrego wina i grzankami czosnkowymi lub z bagietką.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ayeshahaq.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także