Gruszki w occie

Gruszki w occie

Gruszki w occie smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i do mięs, serów czy innych przekąsek na zimno. Przepis, znany z pewnością dobrze przez nasze babcie, dziś wart przypomnienia.

Składniki:

  • 5 kg gruszek, najlepiej niezbyt dojrzałych

gruszki w occieZalewa octowa:

  • 2,5 szklanki octu 10%,
  • 6 szklanek wody ,
  • 2 duże łyżki soli,
  • 1 kg cukru,
  • kilka goździków,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:
Dość twarde gruszki ze skórką, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Składniki zalewy zagotowujemy w garnku, mieszamy by cukier się rozpuścił. Gruszki układamy dość ściśle w wyparzonych słoikach a następnie zalewamy gorącą zalewą i natychmiast zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 20-25 minut.

Oceń artykuł
4,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: karma-free-cooking.com

Polecamy Ci również

Zobacz także