Gruszki w occie smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i do mięs, serów czy innych przekąsek na zimno. Przepis, znany z pewnością dobrze przez nasze babcie, dziś wart przypomnienia.
Składniki:
- 5 kg gruszek, najlepiej niezbyt dojrzałych
Zalewa octowa:
- 2,5 szklanki octu 10%,
- 6 szklanek wody ,
- 2 duże łyżki soli,
- 1 kg cukru,
- kilka goździków,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Dość twarde gruszki ze skórką, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Składniki zalewy zagotowujemy w garnku, mieszamy by cukier się rozpuścił. Gruszki układamy dość ściśle w wyparzonych słoikach a następnie zalewamy gorącą zalewą i natychmiast zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 20-25 minut.