Gruszki nadziewane wątróbką

Gruszki nadziewane wątróbką

gruszki

Składniki:

  • 6 dużych twardych gruszek,
  • 30 dag wątróbki drobiowej,
  • 1 łyżka oleju,
  • lampka czerwonego deserowego wina,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • ½  łyżeczki rozmarynu,
  • pęczek szalotki,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • sok z ½  cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • smażona żurawina do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy na oleju z drobno pokrojoną szalotką i przyprawami, dodajemy lampkę wina i całość dusimy następne 10 minut. Wątróbkę wraz z powstałym sosem miksujemy, dodajemy do tego świeże zioła i poszatkowane orzechy.
Gruszki ze skórką przekrawamy na pół, wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne i faszerujemy wątróbką z orzechami. Następnie układamy gruszki na żaroodpornym półmisku z wysokim brzegiem i zapiekamy w piekarniku 15 minut. Podajemy przybrane żurawiną z lampką deserowego wina.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: free-extras.com

Polecamy Ci również

Zobacz także