Grusze do przydomowego ogrodu: jakie odmiany warto posadzić

0
Grusza
Grusze są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego warto je mieć w przydomowym ogrodzie.

Gruszki to pyszne i zdrowe owoce, znane chyba każdemu. Dostarczają cennych minerałów, wspomagają obniżenie ciśnienia krwi i świetnie smakują – zarówno surowe, jak i w przetworach. Polecamy odmiany grusz, które dobrze rosną i owocują w przydomowych ogrodach.

Pomimo iż grusze nie należą do drzew najłatwiejszych w uprawie, często spotyka się je w przydomowych ogrodach. Drzewa są dość wrażliwe na niskie temperatury (np. bardzo wrażliwa na mróz, choć znakomita w smaku „Bonkreta Williamsa”) i podatne na choroby (np. rdzę gruszy, parcha gruszy, zarazę ogniową), ale rodzą wyjątkowo smaczne i wartościowe owoce, dlatego ich popularność rośnie. Ryzyko uprawy można zminimalizować, wybierając do ogrodu odpowiednią odmianę. O jej wyborze powinny decydować takie cechy jak odporność na mróz i choroby, siła wzrostu (niskie drzewa zapewni nam podkładka z pigwy) oraz smak i termin dojrzewania owoców. Planując uprawę gruszy, warto też pamiętać, że drzewa najlepiej i najobficiej owocują wtedy, gdy w ich pobliżu rosną odmiany zapylające (polecane dla danej odmiany), gdyż większość grusz to rośliny obcopylne.

Dowiedz się: Kiedy i jak sadzić drzewa i krzewy owocowe w ogrodzie

Wśród odmian polecanych do uprawy w przydomowych ogrodach znajdują się między innymi:

  • Komisówka – odmiana o dużych, żółtych owocach i masłowym, białawym, smacznym miąższu. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października i traktowane są głównie jako owoce deserowe. Drzewa tej odmiany są odporne na mróz i mało podatne na mączniaka oraz parcha, ale mogą być atakowane przez zarazę ogniową.
  • Lipcówka Kolorowa – bardzo lubiana, wybitnie deserowa odmiana o średnich, żółtych owocach z czerwono-pomarańczowym rumieńcem i o bardzo smacznym, soczystym miąższu. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca, ale szybko przejrzewają i wymagają kilkukrotnego zbioru (dojrzewają nierównomiernie). Drzewa są dość odporne na choroby, ale niezbyt wytrzymałe na mróz. Często też osiągają duże rozmiary, gdyż źle zrastają się z pigwą i są szczepione na gruszy kaukaskiej.

Polecamy: Gruszki z gorgonzolą na gniazdku z rukoli - przepis

  • Konferencja – to jedna z najlepszych i najsmaczniejszych odmian gruszy. Jej owoce są duże, zielono-żółte, wydłużone i pozbawione rumieńca (skórka często jest ordzewiona), a miąższ słodki, soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny (zawiera mało komórek kamiennych). Owoce dojrzewają w drugiej połowie września i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Drzewa plonują obficie, są mało podatne na choroby (czasami porażane przez zarazę ogniową) i dość wytrzymałe na mróz.

  • Radana – wcześnie dojrzewająca odmiana o średnich, żółtozielonych owocach, pokrytych pomarańczowo-czerwonym rumieńcem. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia i posiadają białawy, słodki, aromatyczny miąższ. Nadają się przede wszystkim do bezpośredniego spożycia. Drzewa są mało wrażliwe na mróz i parcha, ale mogą być porażane przez zarazę ogniową.

Dowiedz się jak zrobić pyszną: Zupę krem z pieczonej dyni z gruszką - przepis

  • Uta – odmiana o pękatych, dużych, zielono-żółtych owocach (skórka silnie ordzewiona), dojrzewających na przełomie września i października. Owoce deserowe, o smacznym, aromatycznym miąższu. Nadają się do przechowywania w chłodni przez ok. 5 miesięcy. Drzewa są mało wrażliwe na choroby (w tym zarazę ogniową) i średnio wrażliwe na mróz.
  • General Leclerc – odmiana o dużych, żółto-zielonych owocach, pokrytych sinym ordzewieniem. Owoce posiadają smaczny, soczysty miąższ i są traktowane jako owoce deserowe. Dojrzewają w drugiej połowie września i nadają się do przechowywania w chłodni do ok. 4 miesięcy. Drzewa nie są zbyt wrażliwe na mróz i na parcha, ale mogą być atakowane przez zarazę ogniową.
  • Dicolor – ciekawa odmiana gruszy o średnich, pękatych, zielonożółtych owocach, pokrytych dużym, ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty i bardzo smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września i października i nadają się do bezpośredniego spożycia. W chłodni mogą być przechowywane przez ok. 2-3 miesiące. Drzewa są niezbyt wrażliwe na mróz i na mączniaka, ale mogą chorować na zarazę ogniową.
  • Faworytka (Klapsa) – to bardzo lubiana odmiana gruszy, o deserowych, dużych, zielono-żółtych owocach pokrytych czerwonym rumieńcem. Owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i posiadają słodki, bardzo smaczny miąższ. Nadają się głównie do bezpośredniego spożycia oraz na kompoty i susze. Niestety Faworytka nie jest zbyt odporna na mróz i może być atakowana przez parcha oraz zarazę ogniową. Wadą odmiany jest także tendencja do przemiennego owocowania.

Polecamy też: Karkówkę z gruszką - przepis

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także