Grochówka

Grochówka

grochówkaSkładniki:

  • 30-50 dag łuskanego grochu,
  • 2-3 skrzydełka kurze,
  • 10-15 dag wędzonki,
  • 2-4 ziemniaki,
  • włoszczyzna czyli 2 marchwie, korzeń pietruszki i selera, 5 cm pora,
  • sól, lubczyk lub maggi, oregano lub tymianek.

Sposób przygotowania:

Do wrzącej, osolonej, wody wrzucamy skrzydełka i gotujemy przez 15-20 minut. Marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce, a por kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowaną włoszczyznę dorzucamy do bulionu razem z suchym grochem i gotujemy do miękkości, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wędzonkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Tak przygotowaną wędzonkę oraz gałązkę lubczyku, dorzucamy do wywaru i gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie, doprawiamy solą i świeżym oregano.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: closetcooking.com

Polecamy Ci również

Zobacz także