Składniki:
- 30-50 dag łuskanego grochu,
- 2-3 skrzydełka kurze,
- 10-15 dag wędzonki,
- 2-4 ziemniaki,
- włoszczyzna czyli 2 marchwie, korzeń pietruszki i selera, 5 cm pora,
- sól, lubczyk lub maggi, oregano lub tymianek.
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej, wody wrzucamy skrzydełka i gotujemy przez 15-20 minut. Marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce, a por kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowaną włoszczyznę dorzucamy do bulionu razem z suchym grochem i gotujemy do miękkości, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wędzonkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Tak przygotowaną wędzonkę oraz gałązkę lubczyku, dorzucamy do wywaru i gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie, doprawiamy solą i świeżym oregano.