Składniki:
- ½ kg kiszonej kapusty,
- ½ kg białej kapusty,
- 1 marchewka,
- szklanka całego grochu,
- cebula,
- 5-6 pieczarek,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, tymianek lub majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia osączamy go na sicie i gotujemy w osobnym naczyniu, w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.
Zobacz przepis na: Uszka z grzybami