Grill w ogrodzie - budowa krok po kroku

Grill murowany
Wymurowanie grilla w ogrodzie nie jest trudne, choć trzeba na to poświęcić kilka dni.

Budowa murowanego grilla w ogrodzie to pomysł wart rozważenia. Wymurowanie grilla nie jest skomplikowane - radzimy jak to zrobić i jaki rodzaj grilla wybrać.

Obecnie już mało kto jest w stanie wyobrazić sobie letni wypoczynek w ogrodzie bez możliwości grillowania. Od pewnego czasu, kiedy tylko aura staje się sprzyjająca – w Polsce grilluje niemal każdy. Przy grillu odbywają się spotkania towarzyskie, liczne biesiady, pikniki, a nawet poważniejsze uroczystości okolicznościowe.
Grill można dziś kupić w każdym większym sklepie. Jednak, kiedy zamierzamy ucztować w większym gronie – niewielkie, przenośne urządzenie może okazać się niewystarczające. Dlatego też posiadając przestronny ogród – lepiej jest zainwestować raz na bardzo długi czas i grill po prostu wybudować.

Wybór miejsca na grill w ogrodzie

Stacjonarny grill powinien zostać usytuowany w ogrodzie w taki sposób, aby móc go wygodnie obsługiwać w przyszłości i, aby dym, który będzie się z niego unosił – nie wchodził do wnętrza domu (naszego własnego oraz domu sąsiada). Z tych też powodów warto usytuować go w jak najbardziej oddalonej od domu i w miarę zacisznej części ogrodu. Grill mogą otaczać gęste krzewy i drzewa, ponieważ wówczas łatwiej będzie nam w nim rozpalać ogień. Trzeba jednak zawsze pamiętać o bardzo dokładnym wygaszeniu węgli na koniec biesiadowania. Kiedy grill zostanie usytuowany blisko granicy działki, za którą mieszka ktoś inny – może dochodzić do konfliktów międzysąsiedzkich z powodu unoszącego się dymu. Dlatego też dobrze jest w odpowiednim miejscu umieścić pergolę lub postawić płot lamelowy.

Zobacz wideo: Jaki grill lepszy: węglowy, elektryczny czy gazowy?

Podłoże pod murowany grill powinno zostać utwardzone. W tym celu zdejmuje się warstwę urodzajnej gleby, tj. około 20 cm i następnie postępuje w zależności od rodzaju gruntu. Jeżeli grunt jest piaszczysty – wystarczy jego wyrównanie podsypką na grubość około 15 cm i wykonanie betonowej warstwy. Wylewka powinna posiadać grubość przynajmniej 10 cm. W przypadku, kiedy grunt jest gliniasty – przed wylaniem betonu układa się dodatkową warstwę stabilizującą. Można do tego celu wykorzystać żwir lub tłuczeń drogowy. Dopiero na ten materiał podsypuje się piasek i wylewa beton. Obszar powierzchni utwardzonej zależy od tego, w jaki sposób zamierzamy wykończyć teren wokół grilla. Jeśli planuje się wokół niego zastosować kostkę brukową lub kamienie, które występują także w innych częściach ogrodu – wystarczy, jeżeli betonowa wylewka znajdzie się jedynie pod samym grillem.

Rodzaj grilla do ogrodu

W zasadzie, wśród grilli murowanych rozróżnia się ich dwa typy:

  • Grille otwarte – są najłatwiejsze do wykonania, ponieważ wystarczy otoczyć palenisko z trzech stron ściankami i grill jest gotowy. Jednak dym, który w przypadku takiego grilla swobodnie unosi się do góry może być uciążliwy dla samych biesiadników, jak i dla sąsiadów. Wystarczy podmuch wiatru, a dym odwraca się gwałtownie w najmniej pożądaną stronę, np. wprost na stół, przy którym posadziliśmy gości.
  • Grille z okapem – mają kominy, przez które zupełnie nieuciążliwie unosi się dym. Wówczas nie przeszkadza on biesiadnikom, ani sąsiadom. Grill z okapem zwykle bywa okazalszy, od grilla otwartego. Dobrze zbudowany – będzie służył do przyrządzania potraw, ale również stanie się znaczącym elementem architektury naszego ogrodu. Dlatego też należy dodrze przemyśleć jego ostateczny kształt oraz odpowiednio dopasować materiał, z którego zostanie wykonany. Warto również przeanalizować zbudowanie zadaszenia wokół grilla. Pozwoli ono ucztować nawet wówczas, kiedy będzie padał deszcz.

Materiał do budowy grilla

Jest bardzo istotne, aby materiał budowlany, z którego zostanie wzniesiony grill dobrze komponował się z pozostałymi elementami architektury ogrodowej oraz z samym domem. Jednak oprócz tego budulec powinien być mrozoodporny, nienasiąkliwy i jak najmniej porowaty. Najczęściej do budowy grilli używa się klinkieru oraz naturalnych kamieni. Doskonale sprawdzają się cioski lub łupki granitu, sjenitu i innych twardych skał. Czasami używa się również piaskowce. Jednak należy je uprzednio zaimpregnować stosownym preparatem, ponieważ łatwiej się brudzą, wchłaniają wodę i w efekcie – szybko niszczeją. Mogą to być również bloczki betonowe lub cegły silikatowe. Jako spoiny używa się zaprawy cementowo – wapiennej. Nie nadają się do tego celu bloczki z betonu komórkowego, pustaki ceramiczne, czy różnego rodzaju elementy gipsowe. Materiały te są nietrwale ze względu na swoją nasiąkliwość. Zamarznięta w ich porach woda – rozsadzi materiał wraz z nadejściem pierwszych mrozów, a grill nie doczeka kolejnego sezonu.

Polecamy: Wolnostojące grille ogrodowe

Jak wiadomo – sercem grilla jest ruszt oraz palenisko. Mogą one być ze stali kwasoodpornej lub kutej. Wówczas elementy te można zamówić na wymiar w zakładzie ślusarskim lub kupić gotowe w markecie budowlanym. Szuflady palenisk i ruszty występują aktualnie w różnych rozmiarach, ale zakupu warto dokonać przed wymurowaniem ścianek. Wówczas łatwiej będzie połączyć całość. Warto też zwrócić uwagę na fakt, aby ruszt można było wyjmować i umieszczać w różnych odległościach od ognia. Natomiast płyta paleniska powinna posiadać kilka otworów, które poprawią ciąg powietrza. Jeśli palenisko ma być murowane – zastosowany materiał powinien posiadać odporność na działanie wysokiej temperatury. Wbrew pozorom nie nadają się do ogrodowego grilla cegły szamotowe. Materiał ten można bowiem stosować jedynie do palenisk znajdujących się
w pomieszczeniu. Palenisko grilla na wolnym powietrzu można wymurować np. cegłą klinkierową.

Forma i kształt grilla

Grill ogrodowy może przybierać różnorakie formy oraz kształty, ale podczas jego projektowania zawsze warto kierować się zasadą harmonijnej spójności z otoczeniem. Jest to bowiem znaczący element architektury ogrodowej i powinien pasować zarówno do stylu domu, jak i charakteru zagospodarowania całej działki. Aby móc z grilla korzystać wygodnie i aby jego funkcjonowanie było w pełni sprawne w przyszłości – warto zachować kilka ogólnie przyjętych zasad. Płytę paleniskową umieszcza się przeważnie na wysokości około 60–70 cm nad poziomem gruntu. Przyjęta dla przeciętnej czteroosobowej rodziny szerokość paleniska to 70 cm, a jego głębokość - 40 cm. Jeśli palenisko pozostaje otwarte – ścianki, które je osłaniają powinny mieć minimum 30 cm wysokości ponad nim. Natomiast w przypadku grilla z okapem – krawędź okapu powinna znaleźć się 60 – 70 cm nad płytą paleniska. Cała reszta to wola fantazji i upodobań użytkowników. Dobrze jest jednak wyposażyć grill w blat roboczy. Większość czynności związanych z przyrządzaniem potraw wykonuje się wprawdzie w domu, ale są i takie, które trzeba pozostawić na sam koniec. Blat może być skomponowany z tych samych materiałów, co cały grill lub może zostać stworzony na zasadzie kontrastu. Warto jednak, aby był łatwy do utrzymania w czystości.

Murujemy grill w ogrodzie

Na szczęście budowę grilla można rozpocząć bez żadnych formalności. Prace te nie wymagają ani zgłoszenia, ani posiadania pozwolenia na budowę. Zgłoszeniu do Starostwa Powiatowego podlegają jedynie altany z grillem o powierzchni zabudowy większej niż 35 metrów kwadratowych.

Dowiedz się: Jakie formalności są potrzebne jeśli chcesz zbudować większy grill z altaną

Po zgromadzeniu potrzebnych materiałów można zatem przystąpić do murowania. Prace rozpoczyna się od budowy podstawy, czyli wymurowania ścian do wysokości paleniska. Wnętrze podstawy warto pozostawić puste.

W przyszłości będzie ono doskonałym miejscem do przechowywania opału.
Palenisko układa się z warstwy cegieł stawianych na rąb. W każdej spoinie, po dłuższym boku paleniska – należy wykonać zbrojenie z płaskownika lub zastosować zbrojoną płytę z betonu z domieszką gliny. Proporcja wynosi : 1: cement, 3: glina, 6: piasek. Ponad paleniskiem, z trzech jego stron muruje się ścianki osłaniające, na których będziemy w przyszłości opierać ruszt. W tym celu na dwóch lub lepiej – trzech wysokościach należy pozostawić niewypełnione spoiny pomiędzy cegłami lub zrobić wsporniki z kątownika. Jeśli planujemy budowę grilla z okapem – to okap można budować bezpośrednio na ściankach osłaniających palenisko, albo jako element oddzielny - do postawienia dopiero po jego wykonaniu. Najłatwiejszy do wykonania jest okap na uprzednio skonstruowanej formie. Forma ta ma najczęściej kształt ściętego ostrosłupa. Można ją wykonać z blachy, sklejki, albo z desek. Na formę nakłada się wówczas zaprawę ze zbrojeniem z siatki tynkarskiej, tworząc cienkościenną skorupę. Grubość ścianek okapu nie może być mniejsza od 5 cm. Po stwardnieniu kolejno nakładanych warstw zaprawy i siatki – formę usuwa się, zaś powstały w powyższy sposób okap – ozdabia z zewnątrz w dowolny sposób, np. obsypuje ozdobnym kruszywem.

Przeczytaj też: Jak zbudować i użytkować wędzarnię ogrodową

Uwaga!
Prace przy budowie grilla ogrodowego mogą potrwać kilka dni. W tym czasie nie można dopuścić, aby ściany zamokły. Dlatego też każdego dnia po zakończeniu pracy – należy starannie przykryć to, co zostało zbudowane. Warto też wiedzieć, że do pierwszej biesiady przy własnoręcznie wymurowanym grillu – będzie można przystąpić dopiero po około dwóch tygodniach od momentu zakończenia pracy. Tyle potrzeba na dokładne wyschnięcie materiału. Rozpalając pierwszy ogień należy zwrócić uwagę, aby był on możliwie niewielki. Wówczas materiał zahartuje się, a grill będzie długowieczny.

Oceń artykuł
4,75 / 12 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Agnieszka Jaros

Polecamy Ci również

Zobacz także