Gołąbki w liściach lubczyku i winogron

Składniki:

  • 8 dużych gałązek lubczyku,
  • 8 liści winogrona,
  • 30-40 dag chudego mielonego mięsa,
  • łyżka oliwy,
  • cebula,
  • 5-6 ziaren jałowca,
  • 2-3 łyżki rodzynek,
  • łyżka posiekanego świeżego oregano,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Listki lubczyku odciąć jak najbliżej miejsca rozgałęzienia, zalać wrzątkiem, natychmiast wyjąć je i zahartować zimną wodą. Osuszyć i odłożyć. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dodać rodzynki, jałowiec, pieprz oraz sól i dusić przez 5-10 minut, a następnie masę wystudzić i połączyć z mielonym mięsem posiekanym drobno oregano. Na umytych liściach winogron, rozłożyć po 2-3 listki lubczyku, na to nałożyć 1-2 łyżki farszu i zwinąć całość w rulon. Tak przygotowane „gołąbki” ułożyć dość ciasno obok siebie w żaroodpornym naczyniu z przykrywką i zapiekać przez 30-40 minut. Najlepiej podawać z czosnkowym pesto z suszonych pomidorów.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: healthinfotimes.com

Zobacz także