Składniki:
- 8 dużych gałązek lubczyku,
- 8 liści winogrona,
- 30-40 dag chudego mielonego mięsa,
- łyżka oliwy,
- cebula,
- 5-6 ziaren jałowca,
- 2-3 łyżki rodzynek,
- łyżka posiekanego świeżego oregano,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Listki lubczyku odciąć jak najbliżej miejsca rozgałęzienia, zalać wrzątkiem, natychmiast wyjąć je i zahartować zimną wodą. Osuszyć i odłożyć. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dodać rodzynki, jałowiec, pieprz oraz sól i dusić przez 5-10 minut, a następnie masę wystudzić i połączyć z mielonym mięsem posiekanym drobno oregano. Na umytych liściach winogron, rozłożyć po 2-3 listki lubczyku, na to nałożyć 1-2 łyżki farszu i zwinąć całość w rulon. Tak przygotowane „gołąbki” ułożyć dość ciasno obok siebie w żaroodpornym naczyniu z przykrywką i zapiekać przez 30-40 minut. Najlepiej podawać z czosnkowym pesto z suszonych pomidorów.